Nedjelja, 12 srpnja, 2020

ZABRINJAVAJUĆE STANJE U HRVATSKOJ Prema Eurostatu iz Hrvatske se iselilo 348 tisuća radno sposobnih građana

Prema najnovijim podatcima Eurostata, a koji uključuju i 2017. godinu, iz Hrvatske se do sada iselilo preko 340 tisuća radno sposobnih građana. Među njima je preko 60 tisuća visoko obrazovanih ljudi. Ovi podatci odnose se samo na one koji su iz Hrvatske iselili u druge zemlje Europske unije.

U svom priopćenju upućenom javnosti a u povodu Svjetskog dana roditelja, hrvatska zatupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, izmneđu ostaloga, kaže kako su to zabrinjavajući podatci a koji od nas traže društvo jednakih mogućnosti:

– Treba zaustaviti svaki klijentelizam i omogućiti da sposobnost i izvrsnost nadvladaju stranačku ili bilo koju drugu podobnost, kazala je zastupnica Petir u Europskom parlamentu, naglašavajući kako mladima treba dati perspektivu da ostanu u Hrvatskoj.

Komentirajući podatak o broju članova kućanstava, a on govori da u Hrvatskoj po kućanstvu živi 2,8 članova te onaj kako u Hrvatskoj čak 65,2 % kućanstava nema djecu, Petir je istaknula da je to uistinu zabrinjavajuće:

– Institut za obiteljsku politiku naglašava da je Europa u stadiju demografske zime koja nikad prije nije bila zabilježena. Ujedno smatra da ako se trend nastavi do 2050. godine Europa će biti društvo starih. Ako se sada ne trgnemo i ne uvedemo konkretne demografske mjere, bojim se za budućnost Hrvatske i Europe u cjelini , rekla je Petir.

Još je jedan podatak vrlo zanimljiv. U izvješću Eurostata se kaže da se u Hrvatskoj godišnje izvrši 3002 pobačaja.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari