epa08373928 People enjoy themselves at an outdoor restaurant, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in central Stockholm, Sweden, 20 April 2020. EPA/Anders Wiklund SWEDEN OUT

Zabrinjavajuće otkriće: Korona se može širiti i jednom aktivnošću koju svi radimo!

Podijeli

Novo istraživanje pokazalo je da zaražene osobe vrlo lako mogu prenijeti koronavirus na druge osobe. Naime, studija je pokazala da udaljenost od dva metra među osobama neće biti dovoljna da bi se spriječilo širenje virusa.

Proces cijepljenja protiv covida-19 u tijeku je diljem svijeta, no čini se da ćemo unatoč tome još neko vrijeme morati nositi zaštitne maske. Vodeći američki stručnjak Anthony Fauci kazao je da ćemo maske možda trebati nositi do 2022. godine jer su one jednostavna i učinkovita zaštita od koronavirusa i drugih patogena.

Novo istraživanje pruža neke vrlo specifične informacije o tome kako kapljice respiratornog sustava putuju kad netko samo govori, a ne kada kašlje, kiše ili pjeva, prenosi N1

Virus se može prenijeti jednostavnim razgovorom

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Physics of Fluids utvrdilo je da se kapljice respiratornog sustava izbacuju i tijekom normalnog razgovora, potvrđujući da ponekad udaljenost od dva metra neće nije dovoljna.

Istraživači iz Japana testirali su realne scenarije u kojima je nemoguće slijediti tipične smjernice za fizičko distanciranje.

Koristili su lasere za vizualizaciju kapljica nakon što bi sudionik studije izgovorio “onegaishimasu”, tipičan japanski pozdrav u poslovnom okruženju. Sudionici su to činili na različitim mjestima i u različitim položajima kako bi dobili rezultate za različite poslovne aktivnosti.

Kako se zaštititi?

Istraživači su zaključili da je nošenje maske i štitnika za lice najbolja zaštita od koronavirusa, ali su otkrili da bi čak i razgovor mogao predstavljati opasnost za širenje virusa, piše Healthline.

“Novost je u tome što čak i razgovor i disanje mogu predstavljati rizik za pojedince oko nas”, rekao je Jagdish Khubchandani, profesor javnog zdravstva.

Najbolju zaštitu od zaraze predstavljaju maske, a posebno je važno nositi ih sada kada se pojavljuju nove varijante koronavirusa. Prema smjernicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dvije maske pružaju bolju zaštitu od jedne.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> PROBLEMI U RAJU ZA CJEPLJENJE: Oči cijelog svijeta uprte prema Izraelu, a tamo se upravo događaju (ne)očekivani problemi
>>> Stiže velika promjena vremena, neće vam se svidjeti što najavljuje Vakula
>>> Ovo vam se neće svidjeti: Pogledajte 6 pravila za kafiće koja vrijede od 1. ožujka
>>> Mojmira ostala gledati u čudu, pazite što je dida Toni izveo u Direktu: ‘Gospođo draga…’
>>> Mladi tata (28) mrtav, stradao i njegov brat: Veselje se u sekundi pretvorilo u horor…
Komentari

Najnovije