Srijeda, 2 prosinca, 2020

ZABRINJAVAJUĆA ČINJENICA: Plenković je danas postao najmoćniji premijer u povijesti neovisne Hrvatske

Činjenicu da će Republika Hrvatska biti najmanje dva tjedna bez ikakve parlamentarne kontrole, koju je najavio predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, komentirao je Index.hr.

Odlazak sabora na dvotjednu stanku, koja započinje danas, Hrvatsku ostavlja u rukama izvršne vlasti, vlade premijera Andreja Plenkovića i njenog političkog tijela Stožera civilne zaštite RH, koje manje-više ima ovlasti za upravljanje životima građana u pandemiji koronavirusa, piše Index. Ustavni sud je s većinom od 10 prema 3 stao na stranu vlasti i ustvrdio da gotovo nijedan potez Stožera nije neustavan.

Plenković i Stožer mogu baš sve bez ikakvih ometanja iz sabora

Prema Ustavu, najmoćnija institucija u državi bi trebao biti sabor, no u praksi je najmoćnija osoba premijer, čija se moć dodatno povećava ako je i predsjednik najveće stranke.

Premijer Plenković je, s obzirom na ovlasti vlade i Stožera, nedvojbeno najmoćniji premijer u hrvatskoj povijesti, a nakon Franje Tuđmana, koji je vladao u ratu i u polupredsjedničkom sustavu, političar s najviše operativne i konkretne moći u 30 godina RH.

Plenković i Stožer mogu proglasiti lockdown, uvesti policijski sat, ograničiti kretanje među županijama i općinama, zatvoriti biznise, slati ljude u samoizolaciju itd. To je nedavno potvrdio bivši Plenkovićev ministar pravosuđa, sada saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković.

Ustavni sud vladi očito čuva leđa, pa unutar sustava nema nikoga tko bi im se mogao suprotstaviti. Predsjednik RH tu nema neke ovlasti. Sabor je jedini koji ima moć pa i srušiti vladu, a svakako je propitivati i zato HDZ zastupnike šalje na – pauzu!

U hrvatskoj praksi u protekla tri desetljeća izvršna vlast nikad nije imala odgovarajuću demokratsku kontrolu unutar sustava, jer je vlada jaka, a sabor slab, što dodatno postaje problem u pandemiji, u kojoj izvršna vlast preuzima na sebe ovlasti da značajno ograničava temeljna prava građana, poput slobode okupljanja, ponekad i bez jasnog roka trajanja.

Premijer Plenković je najavio oštru borbu protiv desnog ekstremizma, u kojem prepoznaje inspiratora pohoda 22-godišnjeg Danijela Bezuka, a njegov potpredsjednik vlade Tomo Medved skandalozno je najavio da će policija istraživati saborske zastupnike Domovinskog pokreta Ivana Penavu i Karolinu Vidović-Krišto. U normalnim demokracijama nije baš uobičajeno da istaknuti član vlade najavljuje policijsku istragu opozicijskih zastupnika.

Miroslav Škoro: Plenković je ukinuo parlamentarizam

Lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro je dramatično, ali ne i posve promašeno ustvrdio da je “Plenković ukinuo parlamentarizam u Hrvatskoj”.

HDZ-u je prošli petak postalo jasno da “uobičajena dvotjedna stanka” nije baš dobro primljena u javnosti pa je konferenciju za medije održao i od koronavirusa nedavno oporavljeni Gordan Jandroković, predsjednik sabora.

“HDZ je, posebno otkad mu je na čelu Andrej Plenković, učinio jako mnogo da se smire tenzije u hrvatskom društvu”, rekao je Jandroković, koji smatra da se HDZ-u, posebno otkad mu je predsjednik Andrej Plenković, ne može pripisivati odgovornost za aktualni radikalizam.

“Transfer moći u korist izvršne vlasti”

Je li se u pandemiji dogodio transfer moći prema izvršnoj vlasti, konkretno vladi i Stožeru kao tijelu vlade, koji ostaje i bez odgovarajuće parlamentarne kontrole? Na to je odgovorio ustavni stručnjak Đorđe Gardaševiću s Pravnog fakulteta u Zagrebu

“Definitivno se dogodio transfer moći u korist izvršne vlasti, i to ne samo zato što Sabor sada ima manje vremena i prilike da nadzire vladu, kako sam opisao, već i zato što ne postoji obveza vlade ili Stožera da saboru podnose redovita izvješća o tome što se poduzelo ili poduzima i na temelju čega se rade procjene akcija. To bi svakako trebalo ugraditi u zakonodavstvo, a trebalo bi i saboru omogućiti da odbije takva izvješća. Argument da sabor i sada može učinkovito kontrolirati vladu i Stožer smatram vrlo problematičnim, baš zbog samog načina na koji u cijeloj ovoj situaciji radi sabor, kako sam to već obrazložio”, ističe Gardašević. Na pitanje kakvo je stanje u drugim zemljama EU, odgovara:

“Stanje varira, nije posve isključeno da parlamenti u EU također zasjedaju u nekoj reduciranoj formi, ali ipak stoji i to da se u njima koriste sustavi elektroničke komunikacije među zastupnicima, kao i to da parlamenti na razne načine pokušavaju zadržati nadzor nad tijelima i mjerama koje se provode u ovoj epidemiji”, odgovara on.

Komentari

Komentari