flickr

ZA NE VJEROVATI! Pogledajte koliko Amerikanci plaćaju na pumpama za litru goriva!

Podijeli

Benzinska pumpa Spur 7 u gradu Londonu u Kentuckyju nudi galon goriva za manje od jednog dolara! Kod njih je trenutno galon za 99 centi – a gorivo nije bilo tako jeftino godinama. Oni su samo prvi – no svakako da će takvih pumpi u danima koji dolaze biti sve više i više. 2016. se također na pumpama moglo kupiti gorivo za manje od jednog dolara, i to na velikom broju njih – a tada barel nije bio ovako jeftin, tako da se očekuju dalja pojeftinjenja. Nakon serije pojeftinjenja sirove nafte ona sad na američkom tržištu košta samo dvadesetak dolara za barel.

Ako vam galon i dolar nisu bliski – američki galon iznosi 3,78 litara, što uz trenutni tečaj dolara od nešto preko sedam kuna daje iznos od nevjerojatnih 1,88 kuna za litru!

Prije tjedan dana, stranica GasBuddy koja daje pregled cijena goriva predvidjela je da će na nekim pumpama u SAD cijena pasti ispod jednog dolara za galon. GasBuddy je izvijestio da je BP u Kentuckyju prva pumpa koja je toliko snizila cijene ali ni brojne druge nisu daleko iza, te se cijene na brojnima od njih kreću oko 1,10 dolara, oko dvije kune za litru.

Ipak, cijena u prosjeku nije tako niska: Prosječna cijena galona u SAD je 2,14 dolara, što je oko četiri kune za litru.  No to je osjetno manje od lanjskog prosjeka. Ipak, nisu svi vozači ni u SAD te sreće – u liberalnoj Kaliforniji će vozači – u San Franciscu na primjer – galon platiti 3,39 dolara, dakle više nego trostruko od cijene u Kentuckyju, oko šest kuna za litru, što je najviša cijena u SAD, i samo 12 centi manje nego prošle godine, kad je barel sirove nafte koštao više nego dvostruko. U Los Angelesu je galon 3,32 dolara, neznatno jeftinij, no to je tek osam centi manje nego lani.

No kako mi nismo u bogatoj Kaliforniji, niti u Kentuckyju, nego u siromašnoj Hrvatskoj, pa gorivo plaćamo četiri i pol puta skuplje nego oni u Kentuckyju i oko dva puta skuplje od američkog prosjeka. Utješno je tek što se očekuje dalji pad cijena, jer je sav promet u svijetu praktički stao, kao i proizvodnja.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ZAR JE MOGUĆE? Neodgovorni Bolesnik iz Karlovca NAMJERNO ŠIRI ZARAZU PO CIJELOJ HRVATSKOJ!
>>> “Praksa ratnog profiterstva”: Maska koja je koštala 20 lipa sad košta 6 kuna!
>>> DVOJE ZAPOSLENIKA ZAGREBAČKE BANKE IMA KORONU! Zatvorili i dezinficirali poslovnice
>>> MUP građanima uputio novo upozorenje, tiče se vaših mobitela
Komentari

Najnovije