Četvrtak, 22 listopada, 2020

WHO: “NIJE SIGURNO DA ĆEMO IKAD IMATI UČINKOVITO CJEPIVO za korona viruse”

Nije sigurno da će znanstvenici uspjeti napraviti učinkovito cjepivo protiv novog koronavirusa koji je prouzročio pandemiju covida-19 i mogla bi proći godina dana prije nego što uspiju u tome, upozorio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Obraćajući se putem video-veze zastupnicima Europskog parlamenta koji su članovi Odbora za javno zdravlje, Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da ako takvo cjepivo bude razvijeno da mora postati javno dobro dostupno svima.

“Bilo bi vrlo teško sa sigurnošću reći da ćemo imati cjepivo”, kazao je Tedros. “Nikada nismo imali cjepivo protiv koronavirusa. To znači da će ovo biti prvo kada bude izumljeno, nadajmo se da će biti izumljeno.” Virusi iz obitelji koronavirusa uzrokuju razne bolesti, a među kojima je i obična prehlada – za koju medicina nikad nije pronašla učinkovit lijek niti cjepivo.

On je rekao da WHO već ima više od 100 kandidata za cjepivo od kojih je jedno u poodmakloj fazi razvoja.

“U nadi da će biti cjepiva, procjena je da bi ga mogli imati u roku od godine dana. Ako se ubrza, mogla bi potrajati i nekoliko mjeseci manje. To govore znanstvenici”, izjavio je Tedros.

Komentari

Komentari