Petak, 10 travnja, 2020

NA WEBU HZZO-a SU LAŽNE LISTE ČEKANJA!

Liječnik obiteljske medicine savjetovao je pacijentu da odradi tri pretrage. UZV abdomena, kolonoskopiju i gastroskopiju. S obzirom na konstantne prigovore o duljini listi čekanja, bio je ugodno iznenađen kada je shvatio da nema ni dana čekanja za navedene preglede.

Naime, na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pacijentima je na raspolaganju uvid u liste čekanja u svim bolnicama.

Prema podacima, vidljivo je da se ažuriraju na dnevnoj bazi te da su za točnost podataka zadužene bolnice.

 Naš pacijent s početka priče nazvao je KBC Sestre milosrdnice kako bi saznao koju dokumentaciju treba pribaviti prije nego što se naruči na preglede jer, prema podacima HZZO-a, slobodni termini postoje već sljedećeg dana.

Medicinska sestra pojašnjava kako podaci HZZO-a nisu točni te da je najraniji termin za UZV abdomena tek u ožujku 2018. godine, dakle za osam mjeseci. Kolonoskopiju može obaviti krajem veljače, također sljedeće godine. No dobra je vijest da na gastroskopiju može doći već za dva mjeseca.

Mario Zovak, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice, kaže da imaju velikih problema sa sustavom CEZIH, koji ih spaja s HZZO-om, što dovodi do problema s ažuriranjem lista. Napominje kako mu je jasno da je situacija zbunjujuća i razočaravajuća za pacijente, prenosi Jutarnji.

– U jednom dijelu to je inkompatibilnost našeg sustava, a i sustava HZZO-a. Zbog toga povremeno dolazi do šumova u vezi s korektnim izvještavanjem. Još smo u fazi konkretnog razmišljanja kako riješiti problem s radiološkim pretragama i kako ih voditi kroz te naše kalendare – kaže Zovak. Pojašnjava da je više razloga: prvo zato što liste prebukiraju jer dobar dio pacijenata ne dođe na preglede ili se naruči istovremeno na više mjesta.

U HZZO-u kažu kako su za točnost podataka odgovorne bolnice koje šalju podatke. Priznaju kako se događa da ih nezadovoljni pacijenti prozivaju zbog potpuno krivih podataka.

Naime, ako čak potpuno zanemarimo činjenicu da su liste čekanja većinom preduge, čak su i podaci koji bi im trebali olakšati pronalazak najpovoljnijeg termina, netočni.

Foto: velelab

Komentari

Komentari