Nedjelja, 31 svibnja, 2020

VULIN NIJE MOGAO OSTATI MIRAN NI NA BOŽIĆ: Napao Plenkovićev govori, srbi nisu mogli biti agresori na Hrvatsku

Nakon što je hrvatski premijer prisustvovao božićnom domjenku, njegov govor komentirao je i srpski ministar obrane

Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića da je istina ključna za pomirenje i da se ona odnosi na to da je Hrvatska “bila žrtva agresije”, reagirao je srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, piše B92. 

‘Ne mogu se suzdržati od napada’

“Ako hrvatski premijer Andrej Plenković traži istinu u odnosima između Srbije i Hrvatske, onda treba i da je prihvati”, izjavio je srpski ministar obrane.

“Istina je da Srbi rođeni u Hrvatskoj nisu mogli biti agresori na Hrvatsku. Istina je da je Hrvatska u zločinačkoj akciji ‘Oluja’ ubila preko 2000 i protjerala 220 000 Srba, državljana Hrvatske. Istina je da je prije zločinačke ‘Oluje’ za koju nitko nije odgovarao, protjerala još oko 200 000 Srba, državljana Hrvatske, posebno iz gradova u kojima čak nije bilo ni oružanih sukoba”, istakao je Vulin.

Srbijanski ministar obrane izrazio je žaljenje što je hrvatskoj politici Srbija vječna tema i zato što se ne mogu da se suszdrže od napada na Srbiju i vrijeđanje srpskog naroda čak ni u danima velikih pravoslavnih praznika.

Govor na Božić

Podsjećamo, Plenković je rekao i kako je važno napraviti iskorake u procesu suočavanja s prošlošću.

“Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj“, rekao je Plenković, te je dodao da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana. 

“To nije mala stvar jer svi dobro znamo da je povijest hrvatsko-srpskih odnosa u 20. stoljeću bila bremenita i da nije bila jednostavna”, rekao je.

Na te odnose izravno utječe i kvaliteta odnosa između Zagreba i Beograda, dodaje premijer. “I kao što se trajna pomirba između Francuske i Njemačke nije dogodila preko noći, trebat će još vremena da zacijele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije”, ustvrdio je.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Od kud Hrvatima novac za skijanje? Goran Milić potpuno srušio medijske priče
>>> Ovo je razlog zašto je prekinuto snimanje serije “Odmori se, zaslužio si”
>>> ‘Njihov uzor maršal Tito’: Igor Štimac objavio zajedničku fotografiju Arsena Bauka i predsjednika Hajduka!
Komentari

Komentari