Subota, 4 travnja, 2020

VUKOVARSKI SDSS: Povećanja prava srpske manjine povećati će kvalitetu života svih građana Vukovara

Vukovarski SDSS pozdravio je odluku Ustavnog suda s kojom je javnost upoznao predsjednik Miroslav Šeparović, a odnosi se na ostvarenje prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru, izvjestili su iz te organizacije dodajući kako je dio odluke Ustavnog suda na tragu onoga za što se vijećnici SDSS-a u Gradskom vijeću Vukovara zalažu godinama.

“Dio Odluke je potpuno na tragu onoga za što se vijećnici SDSS-a zalažu već godinama i na što ukazuju kao neophodnost i potrebu. Posebno optimističnom promatramo činjenicu da je Ustavni sud odredio imperativan rok do kojeg gradske strukture trebaju postupiti po vlastitom Statutu. A to je mjesec listopad ove godine”, navode iz vukovarskog SDSS-a.

Također poručuju kako će državne institucije, a prije svega tijela grada Vukovara, u vijećnicima SDSS-a kao i drugim manjinskim tijelima, imati “maksimalnu podršku kako bi u gradu konačno i praktično zaživjela primjena niza manjinskih zakona”, čime bi se podigla kvaliteta života ne samo manjinskih zajednica, u ovom slučaju srpske manjine, već i svih građana Vukovara.

Podsjetimo, na konferenciji za medije predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obrazložio je odluku zbog koje će vukovarski Srbi ostvarivati veća prava na uporabu jezika i pisma, a riječ je o statutarnim odlukama grada Vukovara, među kojima su neki članci sada ukinuti. Tako je primjerice ukinuta statutarna odredba u dijelu koji se odnosi na prava srpskih vijećnika u Gradskom vijeću pa im se materijali za rad na srpskom jeziku i ćirilici moraju osigurati i na usmeni, a ne samo pismeni zahtjev kao ranije. Isto je i s dostavom prijepisa pojedinog predmeta, propisa, akta ili isprava.

Istovremeno Ustavni sud nije prihvatio zahtjev u odnosu na odredbe statutarne odluke kojom je propisano da se kolektivna prava srpske nacionalne manjine na području Vukovara “osiguravaju kad se steknu uvjeti”.

Šeparović je kazao da Ustavni sud zabrinjava što gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i zakonu i donesu odluke i o tome obavijeste sud. “U listopadu moraju vidjeti koja od prava individualnih i kolektivnih, s obzirom na dostignuti stupanj snošljivosti i dijaloga, se mogu proširiti i o tome donijeti odluku. Ako Ustavni sud bude smatrao da to nije u skladu sa Ustavnim zakonom zadržao si je mogućnost da je ukine”, kazao je Šeparović.

Iako to nije izrijekom navedeno na novinarsko pitanje je potvrdio da je među tim odlukama i ona o ćiriličnim natpisima u Vukovaru. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Ženu u ubo stršljen, preminula na licu mjesta
>>> Brutalan napad u stanu u Puli: Tri osobe ranjene, među njima žena od 86 godina
>>> Njemački mediji: Mandžukić odbio Borussiju, ima dvije opcije za nastavak karijere
>>> Otac ubijene 4-godišnje Martine – ‘Dvojica ubojica radili su u MUP-u nakon tzv. mirne reintegracije’
Komentari

Komentari