Četvrtak, 2 srpnja, 2020

Vukovarska policija: Ne donosite sami mine, javite nama

VUKOVARSKO-srijemska policija izvijestila je da su proteklih dana na području Vukovarsko-srijemske županije nađene minsko-eksplozivne naprave zaostale iz Domovinskog rata i upozorila građane da pronađene naprave i oružje ne uklanjaju sami, nego da pozovu policiju na broj 192.

U produžetku Ulice Vučedol u Vukovaru 22-godišnji Vukovarac je za vrijeme šetnje desnom obalom Dunava uočio minsko-eksplozivnu napravu za koju je utvrđeno kako se radi o protupješadijskoj antimagnetnoj mini koju je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu onesposobio na mjestu pronalaska. U Apševcima je pak 32-godišnjak za vrijeme uređivanja okućnice u zemlji pronašao četiri ručne bombe.

“Nemojte dirati mine, zovite policiju”

“Podsjećamo građane kako još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ako pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati ni donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na mjesto pronalaska doći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti”, apeliraju iz policije.

Uz to, policija podsjeća građane da ako još uvijek imaju oružje ili eksplozivna sredstva, mogu ih bez straha od sankcija anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. Tako je, navodi policija, osoba na kućnoj adresi u Iloku, koja je željela ostati anonimna, dragovoljno predala policijskom službeniku za protuekspolzijsku zaštitu 400 g vojnog eksploziva TNT-a, dvije detonatorske kapsule DK-8 i 2 m sporogorećeg štapina, a u Strošincima dvije ručne bombe, 75 komada puščanog streljiva i četiri okvira za automatsku pušku.

“Apeliramo na građane da predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a pogotovo oružje koje je zakonom zabranjeno: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično. Podsjećamo da se protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće pokretati prekršajni ni kazneni postupak”, navode iz PU vukovarsko-srijemske. Hina

Komentari

Komentari