Nova TV

VUJČIĆ: “EURO UVODIMO 2023, plan ćemo uskoro predstaviti javnosti”

Podijeli

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. je ostvarivo, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na konferenciji Hrvatsko novčano tržište koja je počela u Opatiji.

Vujčić očekuje pa BDP-a od 10 posto u ovoj godini, ali i snažan oporavak u 2021., uz stopu rasta od 6 posto. Vjeruje da ćemo uspjeti ispuniti konvergencijske kriterije za uvođenje eura u tom najkraćem mogućem roku.

Najavio je da je u tijeku izrada Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom, koji će dati odgovore na sva praktična pitanja oko konverzije depozita, kredita, zamjene kovanica i novčanica… Plan će, rekao je, uskoro predstaviti javnosti.

– Ljudi se najviše boje da će im uvođenjem eura pasti standard jer misle da će rasti cijene a prihodi ostati isti. Mi sad moramo poraditi na tome da više govorimo o primjerima drugih zemalja, kod kojih se desilo upravo suprotno – standard građana je nakon uvođenja eura porastao, poručio je Vujčić.

Ključni razlog zbog kojeg se zemlje u pravilu odlučuju na uvođenje eura, odnosno pristupanje mehanizmu EMR 2 podizanje je šanse za privlačenje investicija, kao i povoljnija cijena zaduživanja. Razlike u cijeni zaduživanja za članice eurozone u odnosu na one članice EU koje nisu uvele euro vrlo su značajne.

No prema anketama koje je HNB objavljivala na svojim stranicama, potpora uvođenju eura je od ulaska Hrvatske u EU konstantno padala, pa je tako krajem 2018. čak 56 posto građana bilo protiv uvođenja te valute, a samo 40 posto za.

Komentari

Najnovije