Vučić slavljenje ratnih zločinaca brani lažima: “Pa i Hrvatska ima ulice koje se zovu po Mili Budaku”

Podijeli

Otkrivanje te spomen ploče zapovjedniku napada postrojbi bivše JNA na Vukovar u Hrvatskoj je, ali i civilnom sektoru Srbije, ocijenjeno “neprihvatljivim i neshvatljivim” te “ruganjem žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina”.

“Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka”, rekao je Vučić.

Premijer Andrej Plenković mu je odgovorio da će Hrvatska zbog otkrivanja ploče Bratiću uputiti prosvjednu notu Srbiji.

Ranije je potez Srbije osudio hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide”, rekao je Grlić Radman novinarima u Rijeci.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina opisala je otkrivanje spomen ploče kao “ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina”, prenio je u četvrtak novosadski portal “021.rs”.

Kako se navodi u njihovu priopćenju, “Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine”.

Hrvatska je u petak prosvjedovala kod srbijanskih vlasti zbog spomenika generalu bivše JNA koji je vodio napad na Vukovar 1991. i pozvala Beograd da prestane veličati zločine.

U diplomatskoj noti veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je taj čin i pozvalo srbijanske vlasti da prestanu relativizirati i veličati zločine.

“Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća”, kažu na Zrinjevcu.

Ovakve odluke i potezi srbijanskih vlasti u suprotnosti su s nastojanjima Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Srbije i bivše JNA na Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose, stoji u priopćenju.

Odgovarajući na kritike zbog spomenika Batiću, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uzvratio je da i Hrvatska ima sporne ulice i spomenike, poput onih Mile Budaka i Mire Barešića.

“Oni su od toga napravili kao da je treći svjetski rat i da su samo oni žrtve. Pa oni imaju po cijeloj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miri Barešiću”, rekao je Vučić novinarima u Ženevi, prenosi Tanjug.

Iako je to izmišljotina, jer su sve ulice imenovane po Mili Budaku u međuvremenu preimenovane, valja napomenuti da je Mile Budak, baš kao i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade Peter Handke, bio književnik čije literarno djelo nije sporno, kontroverzni su njihovi politički stavovi i političke afilijacije, što je otvorilo prostor polemikama može li se i treba umjetnike i znanstvenike odvojiti od njihovih političkih stavova, odnosno može li se njihovo umjetničko djelo slaviti a da to ne bude protumačeno kao podrška politici koju su zagovarali. S druge strane, Batić je samo i jedino – ratni zločinac.

Budak je osuđen po kratkom postupku u tipičnom komunističkom sudskom postupku gdje je presuda donesena unaprijed te strijeljan u maksimirskoj šumi. Neovisno o presudi, nije poznat niti jedan slučaj da je nekome izravno nanio kakvo zlo. Njegovu kćer Grozdanu Budak su komunističke ubojice na gnusan način silovali i mučili, te je najsvirepije moguće sakatili i ubili, u sklopu Pokolja u Gračanima.

Miro Barešić je pak hrvatski politički emigrant koji je u Švedskoj osuđen zbog ubojstva veleposlanika tadašnje Jugoslavije Rolovića, udbaškog agenta. On se početkom rata vratio u Hrvatsku i poginuo na bojištu. KOS mu je smjestio klopku temeljem informacija koje su im njihovi špijuni u SZUP-u dostavili. Posmrtno je promaknut u čin bojnika HV.

U Dragama kod Pakoštana nalazi se Trg Mira Barešića, u Splitu Ulica Mira Barešića i Obala Mira Barešića u Seget Vranjici. U Dragama je na trgu 31. srpnja 2016. Barešiću podignut spomenik.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> SANADER DIGAO BURU U HDZu: Tvrdi da ”nikakva detuđmanizacija ne dolazi u obzir”
>>> (VIDEO) POP OTKRIO SPOMEN PLOČU ZLOČINCU KOJI JE RAZARAO VUKOVAR! ‘Umro je na prvoj liniji, onako kako umiru svjetske vojskovođe’
>>> Projugoslavenska “Inicijativa mladih”: “Priznanje se ne smije zvati po Tuđmanu jer je on zločinac”
>>> SVE ĆE SE DOZNATI: Nijemci iz 16.000 vreća uništenih dokumenata rekonstruiraju arhivu tajne policije STASI
Komentari

Najnovije