wikipedia

VUČIĆ se obratio Srbima povodom godišnjice onog što njegovi mediji nazivaju “NAJVEĆIM ZLOČINOM U MODERNOJ ISTORIJI!”

Podijeli

“Danas se navršava 21 godina od početka NATO agresije na našu zemlju”, rekao je Vučić, koji kao i većina Srba napad NATO pakta kako bi se spriječio genocid nad Albancima na Kosovu kojeg je provodio režim Slobodana Miloševića i dalje smatra “agresijom”.  Odgovor NATO pakta u vidu zračnih napada na Srbiju dok Miloševićev režim ne odustane od agresije na Kosovo i njegove stanovnike započeo je 24. ožujka 1999.

“Građani Srbije nikada neće zaboraviti zločin koji je nad nama počinila koalicija 19 najmoćnijih zemalja svijeta, kao ni tisuće ljudi koji su u toj agresiji pobijeni, a bili su krivi samo zato što su Srbi ili građani Srbije”, nastavio je. Njegov cijeli govor možete pročitati ovdje.

Napadi 19 zemalja NATO-a krstarećim raketama i zrakoplovima koji su kretali s nosača brodova u Jadranu i iz četiri zrakoplovne baze u italiji pa su prelazili i preko Hrvatske za što je Hrvatska dala dopuštenje, počeli su 24. ožujka 1999. točno u 19.45 sati.

Srbija je bila prisiljena 9. lipnja 1999. potpisati u Kumanovu tzv. Vojno-tehnički sporazum koji je značio povlačenje srpske vojske s Kosova pa su 10. lipnja prestali napadi. Prema srpskim izvorima u tih 79 dana poginulo je najmanje 2.500, a ranjeno preko 12.500 ljudi.

Poginulo je ili nestalo 1.008 pripadnika vojske i policije, a od 6.000 ranjenih civila, tvrde srpski izvori, 2.700 je djece. Neki mediji spominju 88 poginule djece. Miloševićev režim je procjenio štetu na 100 milijardi dolara i za taj iznos zatražio od NATO-a obeštećenje, ali ozbiljniji stručnjaci u Srbiji tvrde da šeta 29,6 milijardi dolara.

Bio je to posljednji Miloševićev rat – nakon toga je pod pritiskom javnosti i prosvjednika bio prisiljen povući se, da bi na kraju bio izručen u Den Haag gdje mu se sudilo kao ratnom zločincu. Kraj suđenja nije dočekao.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NOVI DOKAZ, PROŠIRITE VIJEST: Vlažna sluznica usta, nosa, dišnih puteva i očiju pomaže u zaštiti od koronavirusa
>>> U OSIJEKU EKSPLOZIJA ZARAZE, župan Anušić: “Izolirajte se – ili ćemo vas mi izolirati”!
>>> Država daje 3.250 kuna svakom zaposleniku za iduća tri mjeseca, evo kriterija za prijavu tvrtki
>>> POČIVALA U MIRU Judo klub Lika oprašta se od preminule djevojčice
Komentari

Najnovije