Srijeda, 15 srpnja, 2020

VUČIĆ PROGLASIO IZVANREDNO STANJE: Vojska izlazi na ulice, čuvati će bolnice a za kršenje samoizolacije 3 godine zatvora

Srbija je u nedjelju proglasila izvanredno stanje na cijelom teritoriju zbog epidemije koronavirusa, a predsjednik Aleksandar Vučić priopćio je da odluka stupa na snagu odmah. Vučić je rekao da će svima, osim državljanima Srbije i Kine, zabraniti ulaz u zemlju.

– Ovo je najgori dan u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Ovo je najteža bitka za naš narod, bitka za naše stare. Njih molim da ostanu u svojim domovima – rekao je Vučić.

– Od sutra nema škole, nema vrtića, nema fakulteta, nema sporta, nema teretana… Sve javne prostore ćemo početi dezinficirati. Zatvara se život da bismo sačuvali život – kazao je Vučić.

– Mi nemamo problema s brašnom, imamo ga za 12 mjeseci. Mi ćemo narodima oko nas morati pomagati s brašnom. Nemamo nikakvih problema s vitalnim namirnicama – dodao je čelnik Srbije.

– Shvatili ste valjda da dosad europska solidarnost ne postoji – rekao je Vučić i dodao da je Kinu zamolio za pomoć u baš svemu i da im nudi vječno prijateljstvo.

– Vojska će sutra čuvati bolnice i ključne objekte, a tko god bude kršio samoizolaciju dobit će tri godine zatvora.

U Srbiji su u nedjelju do 18 sati potvrđena još dva slučaja koronavirusa čime je broj ukupno zaraženih dostigao 48, priopćilo je Ministarstvo zdravlja, a Vučić je dodao da su dvije osobe u kritičnom stanju.

Od petka 6. ožujka, kada je u Srbiji registriran prvi slučaj koronavirusa, do nedjelje navečer testirane su ukupno 283 osobe koje su pokazivale simptome slične onima koronavirusa ili su doputovale iz ugroženih područja.

Srbijanska vlada zabranila je također od nedjelje sve javne skupove u zatvorenom prostoru s više od 50 ljudi i ograničila cijene osnovnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava.

Novom odlukom o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorima reduciran je broj iz prethodne odluke sa 100 na 50 sudionika, priopćeno je poslije sjednice vlade.

Srbijanska vlada uputila je preporuku svim građanima starijima od 65 godina, kao najugroženijoj kategoriji stanovništva, da ograniče svoje kretanje i što je moguće rjeđe izlaze iz kuće, te da prate savjete stručnjaka i budu u komunikaciji s najbližima.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> GOTOVO JE!? Miro Kovač priznao poraz, čestitao Andreju Plenkoviću
>>> DIJELITE, OVO JE VAŽNO: Informirajte susjede, ovih 10 mjera u samoizolaciji se MORATE držati
>>> [VIDEO] Preko megafona mole ljude da ostanu u kućama. Kazna je 210.000 kn: ‘Kao da je kraj svijeta’
>>> NAJGORI SCENARIJ SE UPRAVO DOGAĐA: Virus ušao u sustav!? Kardiolog s rebra zaražen koronavirusom
Komentari

Komentari