Petak, 13 prosinca, 2019

VUČIĆ OTKRIO ČEGA SE SRBIJA PLAŠI: ‘Neće biti nove ‘Oluje’ ni ‘Bljeska’ na Kosovu

”Gospodine predsjedniče, u ime ‘Srbske časti’ i svih srpskih dobro- voljaca, uz žandarmeriju i srpsku vojsku, stojimo vam na raspolaganju i spremni smo za opću mobilizaciju srpskog naroda, ne da idemo u rat, već da branimo svoje ognjište i da štitimo srpsko stanovništvo koje živi na Kosovu. Da znate da imate na raspolaganju sve srpske dobrovoljce koji su spremni život dati za Kosovo”, poručio je jedan od vođa Srbske časti Bojan Stojković predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nakon uhićenja direktora Ureda vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića, kojeg je kosovska vlast optužila za ilegalan ulazak na Kosovo te ga uhitila i nakon saslušanja na sudu u Priština, u pratnji velike kolone vozila kosovske policije, ispratila prema prijelazu Merdare, gdje je predan vlastima Srbije.

Policiju nazvao teroristima

Srbi su odmah nakon što je uhićen Đurić izašli na cestu kamionima i građevinskim strojevima i blokirali put Mitrovica – Priština kod mjesta Rudar. Unatoč pozivima visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini na smirivanje situacije i smanjivanje tenzija te poruke da se sva pitanja od obostranog interesa trebaju rješavati dijalogom pod okriljem EU, koji za krajnji cilj ima normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, situacija na Kosovu vodi prema eskalaciji, posebice nakon što je nakon sastanka sa srpskim predsjednikom Vučićem, predsjednik Srpske liste Goran Rakić kazao da će ta politička organizacija izaći iz vlade Kosova najavivši da će 20. travnja formirati Zajednicu srpskih općina, pet godina nakon bruxelleskog sporazuma.

– Vučić nam je obećao da neće dopustiti nove vojne redarstvene operacije poput “Oluje” ni novi “Bljesak” – otkrio je Rakić. Potpredsjednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak, jedan od trojice srpskih ministara u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić kosovsku je policiju nazvao teroristima koji napadaju goloruk srpski narod. O razlozima uhićenja Đurića oglasio se i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli rekavši kako Marko Đurić nije poštovao norme. – Gospodin Marko Đurić sve je vrijeme u četvrtak i petak poticao mržnju i nezadovoljstvo, rekavši da on ide u svoju zemlju kada on želi i da ga nitko ne može zaustaviti. Naravno, mi smo mu rekli da treba poštovati norme, to znači da se traži dozvola 72 sata prije. Mi smo dobili njegov zahtjev, ali nismo mu mogli, kako je on htio, dopustiti ulazak na Kosovo isti dan – kazao je Pacolli ističući kako je ilegalni čin visokih dužnosnika iz sjevernog susjeda ozbiljno kršio ne samo suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo već i sporazum Bruxellesa.

Neće vojno intervenirati

Novinar beogradskog Blica Vladimir Filipović siguran je da Srbija neće slati vojsku na Kosovo ni na granicu, iz jednostavnog razloga što bi time ugrozila sebe i svoju poziciju. – Srbija ispunjava ono što od nje traži EU i ne želi doprinijeti eskalaciji nasilja. U Srbiji, naravno, postoje snage koje pozivaju na vojnu akciju na Kosovu, ali nemoguće je očekivati da Vlada Srbije povuče takav hazarderski potez. Razlog je jednostavan: apsolutno ništa ne bismo dobili time, već samo izgubili, i to mnogo – uvjeren je Filipović.

Eskalacija sukoba na Kosovu došla je samo tjedan dana nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao kako je razočaran razgovorima o rješavanju problema Kosova s međunarodnim dužnosnicima u New Yorku te kako mu se čini da zapadne zemlje ne žele ni na koji način razgovarati o tome kome pripada teritorij Kosova, već da oni to smatraju završenim činom, te da je on spreman na kompromisna rješenja, ali ne na poniženja.

Đurić: Privele su me i tukle ‘naoružane falange’

Poziv Srbima na Kosovu da “ne pristupaju redovima takozvane vojske Kosova” koju namjerava formirati vlast u Prištini ponovio i direktor ureda vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić, kojeg su u ponedjeljak protjerali s Kosova. Đurić je pripadnike kosovske policije nazvao “naoružanim falangama” naglasivši da su se ponašali prema njemu “vukući ga kao psa” za kravatu po ulici i tako pokušavali poniziti njega, Srbiju i srpski narod. Što se tiče izlaska Srpske liste iz kosovske vlade, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako ne želi donositi odluku umjesto njih te kako su ih mnogi zapadni veleposlanici zvali i molili da ne izlaze iz vlade. Srbijanski predsjednik također je optužio međunarodne snage EULEX-a i UNMIK-s da su podržale akciju ROSU na sjeveru Kosova./HMS/

Komentari

Komentari