Subota, 6 lipnja, 2020

Vučić komentirao Škoru: “Hrvati nemaju prava pitati o prošlosti, kamoli ucjenjivati”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas prokomentirao hrvatske izbore – iako to nije običaj u civiliziranom svijetu, da predsjednik jedne države komentira kandidate u susjednoj. Kako je rekao, Srbija je spremna razgovarati i surađivati sa svima u “regionu”, ali “bez ucjena, pogotovo onih koji imaju ponajmanje prava pitati o prošlosti, a kamoli ucjenjivati”.

Hrvatska, naravno, kao žrtva srpske agresije u kojoj je aktivno sudjelovao i sadašnji srpski predsjednik u funkciji pomagača genocidnog ratnog zločinca Šešelja, i te kako ima pravo pitati o prošlosti s kojom Srbija očito nije raskrstila. Ono što Vučića naročito boli je Škorino spominjanje plaćanja ratne odštete u emisiji Nedjeljom u dva te spominanje odgovornosti Srbije za rat.

“Onda shvatite da se sve tiče samo toga kako bi nekakav mrski Vučić donio na jednom velikom tanjuru svoju i glavu Srbije za sve što se zbivalo u prošlosti, a da će onda biti tek dobri odnosi i moguća suradnja. Za suradnju u budućnosti nisu zanteresirani”, rekao je i dodao: “Budućnosti na način koji oni žele vidjeti neće biti. Mi razmišljamo o budućnosti. Spremni smo razgovarati i surađivati bez ucjena, pogotovo od onih koji ponajmanje imaju prava pitati o prošlosti a kamoli da ucenjuju”.

No kasnije je Vučić rekao, bacivši sumnju na predsjedničinu iskrenost: “Istina je da sam od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tražio da se ne koristi stalno izraz ‘velikosrpska agresija’, ali sam isto tako od nje tražio i bolje uvjete života za Srbe u Hrvatskoj”.

Radi li se o pokušaju Vučića da utječe na ishod izbora u Hrvatskoj, za što realno nema nekih izgleda, ili se radi o izjavama za unutarnje-političku upotrebu, saznat ćemo uskoro, iz toga kako će se Vučić ubuduće postaviti prema predsjedničkoj kampanji u Hrvatskoj.

Komentari

Komentari