Petak, 23 listopada, 2020

Vrhovni sud srušio odluku Milanovićeve vlade iz 2013: Bolnice duguju liječnicima dvije milijarde kuna za prekovremene, ali to nije sve!

Liječnici imaju pravo na plaćanje prekovremenih sati kako to regulira Kolektivni ugovor u zdravstvu, tvrdi Vrhovni sud. Naime, liječnici koji godinama upozoravaju da im se prekovremeni sati moraju plaćati u istom iznosu kao i oni u redovitom radu konačno su dobili potvrdu i Vrhovnog suda, što znači za njih barem 6000 u prosjeku mjesečnu plaću veću za oko 1000 kuna. No, odluka se ne odnosi samo na liječnike, već i na sve zaposlene u zdravstvenom sustavu na koje se odnosi Kolektivni ugovor: svi će imati pravo na povrat neisplaćenih iznosa.

Razlika u naknadi

Ubuduće se njihove satnice za redovni rad i onaj prekovremeni ne smiju razlikovati. Riječju, u bolničkom će sustavu ova odluka Vrhovnog suda povećati trošak za desetak milijuna kuna mjesečno. Na godišnjoj razini to će biti oko 120 milijuna kuna novih gubitaka jer ih u postojećim bolničkim limitima nema.

Tom je odlukom Vrhovni sud stavio točka na ishitrenu odluku donesenu u vrijeme Milanovićeve vlade (2013.). Za rješavanje tog problema na žalost nije bilo volje ni u proteklih više od pet godina. Nakon ove odluke Vrhovnog suda bolnicama ne preostaje ništa drugo do konačno primijeniti ono što piše u Kolektivnom ugovoru, odnosno izjednačiti satnice.

“Do sad je podneseno oko 4000 tužbi za nadoknadu manje isplaćenih kuna za prekovremeni rad, a u 400 slučajeva donesene su prvostupanjske presude dok gotovo 200 liječnika ima i pravomoćne presude. Prosječno se radi o oko 100.000 kuna po liječniku, a ukupni trošak bit će za proteklih pet godina oko milijardu i pol do dvije – kažu stručnjaci, a ravnatelji bolnica pak ne znaju od kuda će namaknuti ta sredstva.

– To je ono za što smo se borili, jer od početka je bilo jasno da smo apsolutno u pravu. Naravno, Vrhovni sud se mogao izbjeći, što smo pokušavali objasniti i ministru Milanu Kujundžiću – kaže predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, Renata Čulinović-Čaić za Jutarnji list.

– Ovo je naša zajednička velika pobjeda u borbi za prava liječnika. Vrhovni sud potvrdio je da su liječnici, i HLK koji ih je u tome na svaki način podržao, bili u pravu. Komora je osigurala financijsko pokrivanje sudskih i odvjetničkih troškova svim članovima koji su poslodavce tužili preko Komore, što je i bila naša obveza u zaštiti interesa naših članova. Već od idućeg mjeseca očekujemo obračun plaća po Zakonu, odnosno odluci Vrhovnog suda RH – rekao je dr. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Umjesto da se problem riješi tako da najmanje šteti financijama zdravstvenog sustava, u resornom Ministarstvu nije bilo dovoljno volje za to, o čemu svjedoči i činjenica da je ministar Milan Kujundžić u nekoliko navrata pokušao ‘utjecati na sudsku praksu’. Među ostalim, slao je dopis predsjedniku Općinskog suda u Bjelovaru s ‘uputama Vlade ‘ na tu temu, a ‘pismo’ je dobio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, što je ocijenjeno kao ‘mješanje izvršne u sudsku vlast’.

Odluka Vrhovnog suda sigurno će izazvati glavobolje ravnateljima. Tražili smo komentar i od ministra Milana Kujundžića, ali odgovora na poziv i na pismeni upit nije bilo tijekom jučerašnjeg dana. Ravnatelji pak kažu da će poštivati sudsku odluku’.

Sastanak liječnika s Kujundžićem

Nakon što je Vrhovni sud odlučio da liječnici imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad, ministar zdravstva Milan Kujundžić pokušat će, kaže, definirati načine kako riješiti taj problem s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS).

Danas se o toj temi održava sastanak u Ministarstvu zdravstva.

Uoči sastanka, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić za N1 je objasnio zahtjeve liječnika, ali i komentirao odluku Vrhovnog suda.

“Ova odluka pokazuje ono što smo tvrdili otpočetka, da rad liječnika treba propisati zakonom. Očekujemo da ministar Kujundžić i ministar Aladrović ponude rješenja kako Vlada misli regulirati rad liječnika u Republici Hrvatskoj”, rekao je Luetić.

Komentari

Komentari