Četvrtak, 22 listopada, 2020

VRDOLJAKOV “GENERAL” zabranjen u BIH! Neće biti prikazan nigdje osim u Mostaru!

Naime, izvor blizak produkciji filma ‘General’ tvrdi da distributer u pojedinim gradovima u BiH odbija prikazati film. Konkretno, tvrdi portal direktno.hr pozivajući se na izvore iz BIH, film se neće prikazati u Banjoj Luci, Sarajevu, Zenici i Tuzli.

“Imam informaciju da distributer Blitz-Cinestar, koji je prikazivanje filma odradio u Hrvatskoj i Hercegovini, nije dopustio prikazivanje filma u Sarajevu, Tuzli i Zenici. Za Banju Luku mi je donekle jasno. Ne znam što točno stoji iza toga, ali to je vrlo čudno. Međutim, mene smeta da Ministarstvo kulture ni u jednom trenutku nije ništa poduzelo po tom pitanju. Niti jedan državni službenik, djelatnik u kulturi, novinar… S druge strane, Hrvatska već 20 godina financijski pomaže filmovima iz BiH, a nikome ne pada na pamet zabraniti bilo koji njihov film u Hrvatskoj“, tvrdi izvor.

Kako dodaje, film je uspješno prikazan u Mostaru te je bio u filmskoj ponudi Cinestara u tom gradu, samo nešto kraće nego u Hrvatskoj. Treba napomenuti i da je ministrica obrane BiH Marina Pendeš odobrila korištenje tenkova Oružanih snaga BiH iz Mostara za snimanje filma te da za to nije naplaćena nikakva naknada. Posudba tenkova bez naknade odmah je izazvala negodovanje u srbijanskim i dijelu BH medija.

Odluka donijeta ‘prešutno’

Međutim, u neke gradove film nikada nije uvršten na popis te ga nema ni na službenim stranicama kina u BiH. Formalne zabrane navodno nije bilo, već se odluku da se film ne uvrsti na popis projekcija donijelo prešutno i bez konzultacija s tvorcima filma. Drugim riječima, osim nekoliko svečanih projekcija, prikazivanja ‘Generala’ u Bosni nije bilo.

Portal direktno.hr je poslao upit Cinestaru da im pojasne gdje u BiH je ‘General’ sve prikazan, hoće li naknadno biti uvršten u filmsku ponudu u gradovima osim Mostara te ako neće, koji je razlog tome, no nisu dobili odgovor.

Ovdje valja napomenuti kako je Hrvatska financirala filmove bošnjačkih autora koji su izrazito antihrvatski šovinisti, poput Jasmile Žbanić.

Komentari

Komentari