Petak, 4 prosinca, 2020

VRAG ODNIO ŠALU: Beroš se oglasio o policijskom satu – ‘I to ćemo uvesti, ali ipak…’

Beroš je rekao da raste broj zaraženih te da je ta brojka danas veća nego ikada te dodao da će se kroz par dana vidjeti eventualni učinak ranijih mjera

Poslije sastanka užeg kabineta u Vladi, ministar zdravstva Vili Beroš s novinarima je govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, uvođenju novih mjera te dugovanjima veledrogerijama. O veledrogerijama govorio je i ministar financija Zdravko Marić.

Beroš je rekao da se sagledava situacija i da se radi na pronalasku rješenja te istaknuo da razumije veledrogerije, no da se mora primijetiti da se taj pritisak iz godine u godinu ponavlja pred izbore ili rebalans proračuna. Ministar je dodao da su razgovarali o njihovim poteškoćama u odnosu s proizvođačima.

“Na sljedećem sastanku zasigurno će se staviti na raspolaganje da suportiram njihova nastojanja, odnosno da sam ispred ministarstva i vlade stupim u kontakt i s domaćim i internacionalnim proizvođačima lijekova. Siguran sam da ćemo iznaći rješenje. Novca ima, a ja sam govorio drugim našim nastojanjima da pomognemo svim participantima tog problema”, rekao je Beroš novinarima.

‘Nisam rekao da treba obustaviti distribuciju lijekova prema bolnicama’

“Na sastanku s predstavnicima veledrogerija nisam poručio da treba obustaviti distribuciju lijekova prema bolnicama. Na rast troška utjecala je i pandemija korone, odnosno nabavka vizira, maski i ostale zaštitne opreme.  Osim toga, neki specifični lijekovi, čiji troškovi se mjere u milijunima kuna, također su povećani a vezani su uz Covid-19 epidemiju. Trošak testiranja je preko 200 i nešto milijuna kuna.

Ne bih rekao da je Covid-19 kriza jeftina. Bolnice mogu izdržati dovoljno dugo nakon obustave distribucije lijekova. Mislim da ćemo naći rješenje prije isteka mjesec dana. Razgovarali smo i o strukturi dugova i imamo određena pitanja koja ćemo postaviti veledrogerijama. Kada dobijemo odgovore, onda ćemo govoriti o isplati duga”, komentirao je ministar Beroš.

‘Među populacijom virus se širi zrakasto i horizontalno’

Beroš je rekao da raste broj zaraženih te da je ta brojka danas veća nego ikada te dodao da će se kroz par dana vidjeti eventualni učinak ranijih mjera.

“Ako se ne dogode neki pozitivni pomaci, sasvim je sigurno da ćemo uvoditi neke dodatne, ali balansirane mjere koje će se prvenstveno odnositi na ograničenje okupljanja. Sami smo najbolji lijek za ovu epidemiju ako poštujemo mjere. Jasno je da se virus horizontalno i zrakasto šiti među populacijom, stoga je sada potrebno biti oprezniji nego ikad”, apelirao je Beroš.

‘Policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude potrebno’

“Ako bude potrebno, ali ne želim u ovom trenutku dati potvrdan odgovor. Policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude potrebno.

Prije toga postoji niz drugih mjera koje se mogu poduzeti”, komentirao je eventualnu mjeru policijskog sata.

Marić: ‘Veledrogerije nisu jedini problem zdravstvenog sustava’

Ministar financija Marić je o situaciji s veledrogerijama rekao da će se razgovori nastaviti te da treba sagledati strukturu i ročnost duga. Isto tako, rekao je da sada mogu osigurati 300 milijuna kuna, a da je zatim tu i rebalans proračuna. Ukupne brojke su zaista velike, no Marić upozorava da ovdje nije samo riječ o veledrogerijama jer se ukupna brojka vrti oko 10 milijardi kuna, a obaveze samo rastu.

“Evidentno je potrebno napraviti neke iskorake na troškovnoj strani. Dijalog će se nastaviti, razgovarat ćemo i o tehničkim detaljima kako da novac dospije tamo gdje treba. Lokalne bolnice stoje lošije od državnih. Svih ovih godina smo radili kosolidaciju državnih financija i sigurno da mi nije drago da imamo ovakvo probijanje rokova. Podmirivanje cjelokupnog duga je što se mene tiče na stolu, ali moramo razriješiti novu akumulaciju duga”, zaključak je ministra Marića.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> FB. OBJAVA KOJA JE BRANITELJA KOŠTALA SLOBODE: Plenkovića nazvao ”udbaškim okotom”
>>> Srbin ispred kamera priznao: Sramim se toga što sam učinio nakon meča protiv Hrvatske
>>> ROĐAK POKOJNOG DANIJELA: Bezuk nije počinio samoubojstvo!? ”Bježao je pred ljutitim policajcima…”
>>> JAVIO SE RANJENI POLICAJAC: Emotivnim komentarom prozvao medije, prestanite se napajati tragedijom
Komentari

Komentari