FaH

Uskoro bi se trebala vratiti mogućnost povrata ambalaže za mliječne proizvode

Vlada bi trebala vratiti mogućnost povrata ambalaže za mliječne proizvode, piše RTL. Naime Ministarstvo zaštite okoliša bi u ožujku trebalo poslati izmjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu u kojima će jedna od važnijih stavki biti povratak naknade za boce mlijeka i mliječnih proizvoda. Također, istim pravilnikom bi se uvela i naknada za povrat manje ambalaže, od 0,2 litre.

Dok građani taj potez pozdravljaju, proizvođači se protive. Proizvođač povratnu naknadu plaća Fondu za zaštitu okoliša te je potom naplaćuje od prodavača, a prodavač od potrošača. Povratom boce, potrošač novac vrati, a prodavač ga naplati od Fonda. Proizvođači tvrde da će zbog toga morati povisiti cijene mlijeka za iznos naknade.

“Za razliku od 50 lipa koje bi proizvođač platio više za tu razliku bi poskupilo mlijeko. I sada kada gledamo povratno, sve ovisi o potrošaću – da li će on tu bocu vratiti u sustav ili ne”, rekao je Dalibor Janda iz Udruge CroMilk za RTL.

Stvara li vraćanje naknade kontraefekt?

I dok Fond za zaštitu okoliša procjenjuje da će se vraćanjem naknade za ambalažu mliječnih proizvoda u sustav vraćati 70 milijuna novih boca, proizvođači ih opovrgavaju tvrdeći da je i do 2015. postotak povrata boca mlijeka bio među najmanjima, a vraćanje te naknade samo stvara kontraefekt.

“Potrošači sada sami razvrstavaju ambalažu i mogu tu bocu kvalitetnije i efikasnije spremiti u odgovarajući spremnik nego ga nositi natrag u trgovinu”, rekao je Janda.

KOmentari

Prati nas i ne propusti ekskluzive!