Nedjelja, 27 rujna, 2020

Vozač osuđen za napastovanje medicinske sestre ipak neće dobiti otkaz – jer mu je sestra “u užem krugu oko župana Komadine”

O slučaju seksualnog napastovanja u Rijeci, kad je vozač kola hitne pomoći Marin Petričić u više navrata napadao medicinsku sestru Maju Vučković smo nedavno već pisali.

Priča je dobila epilog – vozač napastovatelj, iako pravomoćno osuđen, neće dobiti otkaz – po svemu sudeći, samo zato jer je njegova sestra bliska županu Komadini i vrhu SDP-a.
Kako su pokazale provjere Jutarnjeg lista, Marin je doista je brat direktorice Turističke zajednice Opatije. Sugovornik iz redova riječkog SDP-a, koji je želio ostati anoniman, rekao je da ona nije članica SDP-a, ali je potvrdio da spada u uži krug oko primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine. Župan Komadina, međutim, u medijima demantira bilo kakvu povezanost s osuđenim vozačem.

Suđenje je trajalo četiri godine. Prvostupanjski sud je vozača osudio na deset mjeseci zatvora. Međutim, Županijski sud u Varaždinu u srpnju ove godine djelomično je uvažio napadačevu žalbu i zatvorsku kaznu zamijenio društveno korisnim radom – jedan zatvorski dan zamijenjen mu je s dva sata rada.

Pritisci kolega

Predsjednica sindikata Andrea Rippl-Gotvald ističe da je žrtva od trenutka kad je prijavila seksualne napade pod pritiscima skupine kolegica i kolega te pojedinih rukovoditelja. “Nastoje je degradirati kao nestabilnu i problematičnu, a vrhunac je nedavni zahtjev voditeljice sanitetskog prijevoza da je se podvrgne izvanrednom psihofizičkom pregledu”.

U ne baš pismenom zahtjevu za pregled, čiju presliku donosi Jutarnji, voditeljica sanitetskog prijevoza traži izvanredni pregled Maje Vučković zbog “sumnji ostalih djelatnika na njezine učestale promjene raspoloženja te prijave pacijenata i njihovih pratnji”.

Sindikalistica Andrea Rippl-Gotvald tvrdi da voditeljica sanitetskog prijevoza pritom nije priložila niti jednu jedinu prijavu ni ostalih djelatnika, ni pacijenata i njihovih pratnji. “Štoviše, Maja Vučković od pacijenata ima pohvale za svoj rad. Žrtva seksualnog napada četiri i pol godine od prijave napada živi u stresu i pod mobbingom, a počinitelja štite”, zaključuje Rippl-Gotvald.

Sadašnjeg ravnatelja Doma zdravlja, dr. Vladimira Mozetiča, novinari su upitali je li točno da je već pripremio izvanredni otkaz za pravomoćno osuđenog vozača pa ga povukao i, ako jest, zašto je to učinio. Dr. Mozetič je napomenuo kako novinari moraju baratati preciznim terminima. “Temeljem pravomoćne presude pokrenuo sam postupak o izvanrednom otkazu. O odluci sam obavijestio sindikalne povjerenike, a vozaču sam omogućio da se u prisutnosti svog odvjetnika očituje o presudi. Ispitali smo i sudsku praksu i donijeli odluku o prekidu postupka o izvanrednom otkazu”, rekao je za Jutarnji list ravnatelj Mozetič.

Čin za osudu

Na pitanje zašto je donio takvu odluku, odgovorio je da je prethodni ravnatelj 2015. godine vozaču zbog ovog slučaja već izrekao opomenu pred otkaz koja je i dalje na snazi te kako u protekle četiri i pol godine ni pretpostavljeni, ni stranke nisu imali primjedbi na vozačev rad. “Sud se u pravomoćnoj presudi odredio i o njegovu radnom statusu i osudio ga na društveno korisni rad”, dodao je ravnatelj.

Na primjedbu da se kazneni sud u presudi određuje isključivo prema kaznenom djelu, a ne prema radnom statusu osuđenog i da je dojam da on kao poslodavac vodi računa isključivo o počinitelju, a nimalo o žrtvi, Mozetič je kazao da je vozačev čin za apsolutnu osudu. Istaknuo je da je nakon prijave za seksualni napad poslodavac vozača i medicinsku sestru razmjestio pa više ne rade u istoj ispostavi, a tako će, tvrdi, i ostati. Na pitanje zašto je nedavno zatražena izvanredna provjera psihofizičkog zdravlja žrtve, ravnatelj je ustvrdio da je nalog za tu provjeru izdan početkom rujna, tri tjedna prije nego što je u Dom zdravlja stigla pravomoćna presuda i da pravomoćna presuda i slanje medicinske sestre na pregled nemaju međusobne veze. Na primjedbu da je osuđeni preko svog odvjetnika mogao doznati za pravomoćnu presudu još u srpnju kad je ona donesena, ponovio je da ta dva događaja nemaju međusobne veze.

I dok je ravnatelj Mozetič nakon primitka pravomoćne presude pozvao vozača i njegova odvjetnika da se očituju, žrtva Maja Vučković nije bila te sreće. Rekla je da je nakon primitka pravomoćne presude tri puta tražila razgovor s ravnateljem, ali joj nije niti odgovorio.

U riječkom Uredu za probaciju, koji bi trebao odrediti gdje će osuđeni vozač Marin Petričić odraditi 600 sati društveno korisnog rada i nadzirati njegovo izvršenje, tvrde da još uvijek nisu dobili pravomoćnu presudu.

Komentari

Komentari