Četvrtak, 24 rujna, 2020

VON DER LEYEN: “EU se pokazala sebičnom”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uputila je u četvrtak snažan poziv na zajedništvo i  upozorila na sebičnost, koja se pokazivala na početku krize s pandemijom koronavirusa- 

“Kada je Europi doista trebao duh ‘svi za jednoga, odgovor mnogih u početku je je bio ‘samo za mene'”, rekla je von der Leyen u govoru u Europskom parlamentu.

U sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu održava se izvanredna plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj bi zastupnici trebali usvojiti hitne mjere za suočavanje s pandemijom koronavirusa, koje uključuju potporu za zdravstvene sustave i financijsku pomoć zemljama članicama koje je najteže pogodila ova kriza. Na sjednici sudjeluje samo nekoliko zastupnika, onih koji su se zatekli u Bruxellesu. Prvi put u povijesti zastupnici će glasovati na daljinu, putem elektroničke pošte.

Predsjednica Komisije je istaknula da nije trebalo dugo vremena da neki osjete na svojoj koži posljedice nekoordiniranog djelovanja s ostalim članicama.

I dok Europljani iz preventivnih razloga moraju držati razmak između sebe, istodobno moraju “tješnje surađivati više nego ikada ranije”, kaže von der Leyen.

Upozorila je da treba imati na umu da će se sve odluke koje donose u ovoj krizi pamtiti vrlo dugo i utjecati na to kako će Europska unija sutra izgledati.

Podsjetila je na izjavu jednog od osnivača EU-a Jeana Monneta da se Europa gradi u krizama, ali i na izjavu bivšeg njemačkog kancelara Konrada Adenauera da je “povijest zbroj svih stvari koje su se mogle izbjeći”.

Jučer je u Italiji zabilježeno skidanje zastava EU i postavljanje zastava zemalja koje su toj koronavirusom teško pogođenoj zemlji poslale pomoć – Rusije, Kine, pa čak i Kube.

Orban se također nalazi na udaru kritika EU pa i naše bivše ministirce Pejčinović Burić koja je trenutno na ekvivalentnoj dužnosti u EK,  iako je odmah ponudio konkretnu pomoć Hrvatskoj nakon potresa, dok je Von Der Leyen poručila “da je u mislima s nama”.

Komentari

Komentari