Utorak, 7 srpnja, 2020

VOJSKA SE SPREMA ZA NADZOR GRANICE! Hrvatska dočekuje desetke tisuća “migranata” koje je Erdogan poslao na Europu!

“Hrvatska vojska već dulje vrijeme ima razvijene operativne planove za pomoć policiji u nadzoru državne granice ako se to od nas zatraži”, prenosi Jutarnji list riječi načelnika Glavnog stožera viceadmirala Roberta Hranja,  koji je time potvrdio neslužbene informacije da se Hrvatska vojska intenzivno priprema za moguću operaciju potpore policiji u slučaju eskalacije migrantske krize na hrvatskim granicama.

Prema našim planovima, u početnoj fazi angažirali bismo 2500 vojnika, a dalje ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati”, otkrio je viceadmiral Robert Hranj.

Logistika

Viceadmiral Hranj tvrdi kako vojska može pomoći policiji na puno načina: logistikom, prehranom, organizacijom prijevoza i smještaja te medicinskom pomoći. Angažman vojske na granicama ovisi o eventualnom većem broju migranata koji bi krenuli prema hrvatskoj granici. U ovom trenutku granicu nadzire oko 6500 policajaca uz pomoć stacionarnih i pokretnih termovizija, radara i dronova. U Bosni Hercegovini trenutačno je oko osam tisuća tzv. “migranata”, od kojih je oko četiri tisuće u Zapadnoj Bosni, najbliže hrvatskoj granici.

Zakon o obrani i nadzoru državne granice propisuje da vojska može samo pomagati policiji u nadzoru granice i ne može samostalno čuvati granicu. No, hrvatski zakoni ne propisuju zapovjednu liniju u toj policijsko-vojnoj koordinaciji, niti propisuju ovlasti vojnika prema civilima. Viceadmiral Hranj u utorak je naglasio da će ministri unutarnjih poslova i obrane dogovoriti tko će kome na terenu davati zapovijedi.

Na nedostatak tih pravila u utorak je upozorio predsjednik Zoran Milanović koji je rekao da se pravila moraju dodatno regulirati.

O toj temi i migrantskoj krizi ovaj će se tjedan, najvjerojatnije u četvrtak, razgovarati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koju na inicijativu predsjednika Milanovića zajednički sazivaju on i premijer Andrej Plenković. Na sjednici bi trebalo razraditi angažman vojske i što bi bila njezina uloga. Prema izvorima s Pantovčaka, na sjednicu će biti pozvan i ministar zdravstva Vili Beroš. Prisutnost ministra Beroša potrebna je zbog koronavirusa koji dodatno usložnjava problematiku ilegalnih migranata.

Posjet Grčkoj

Hoće li Hrvatska vojska uopće morati na granice, ovisi i o zaštiti grčke granice prema Turskoj na kojoj se nalazi oko 15 tisuća migranata. Skupina visokih europskih dužnosnika, u kojoj su bili i hrvatski premijer Andrej Plenković te ministar Damir Božinović, u utorak je posjetila grčko-tursku granicu kako bi pokazala solidarnost svih institucija EU s Grčkom. Nakon što se uvjerila u stanje na granici, Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, u pokrajini Ebros jasno je poručila: “Europska unija će na grčku granicu poslati pripadnike Frontexa (agencija za zaštitu granica) za brzu intervenciju te termovizijske kamere”.

Istaknula je da situacija na grčkoj granici nije samo problem Grčke, nego je to pitanje odgovornosti cjelokupne Europe. “Oni za koje se čini da testiraju europsko jedinstvo bit će razočarani. Naše će zajedništvo prevladati”, rekla je predsjednica Komisije te dodala da će Bruxelles uputiti financijsku pomoć Grčkoj u iznosu od 700 milijuna eura. Plenković je izjavio kako EU i sve članice pojedinačno podržavaju i solidarne su s Grčkom, zemljom suočenoj s valom ilegalnih migracija.

Istaknuo je kako je “važno da Grčka sa svojim sigurnosnim snagama spriječi eventualni novi val nezakonitih migracija”.

Hrvatski premijer je ustvrdio da je situacija slična onoj 2015. i 2016. godine, ali s jednom ključnom razlikom. “Ova grčka vlada za razliku od bivše vlade drži svoju granicu i kontrolira je”, kazao je Plenković u utorak na grčko-turskoj granici.

Afganistanci

Iako je riječ o dobro organiziranom projektu u kojem se izbjeglice prevoze autobusima u vlasništvu javnih poduzeća i privatnih tvrtki bliskih vladajućoj turskoj stranci AK, na granicu, udaljenu oko tri sata vožnje, iz Istanbula i njegove okolice prema službenim agencijskim vijestima nije stiglo više od 15.000 ljudi. Ankara je tvrdila da prema Europi primarno pušta sirijske izbjeglice, ali, kako s granice prenosi AP, većinom je riječ o Afganistancima uz koje su zamijećeni i ljudi iz Irana, Iraka, Bangladeša i Sirije.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> VOJSKA SE SPREMA ZA NADZOR GRANICE! Hrvatska dočekuje desetke tisuća “migranata” koje je Erdogan poslao na Europu!
>>> Vođa Talibana ubio je hrvatskog vojnika, a sad piše za New York Times
>>> (VIDEO) SRBI ZAZIVAJU 90TE: Na masovnom skupu u Crnoj gori viču ”od Dubrovnika, Knina…kliče Srpstvo”
>>> Migranti uništili crkvu Svetog Jurja na Lezbosu: Pobacali svete slike, išarali grafite
Komentari

Komentari