Subota, 30 svibnja, 2020

Na vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” prisegnuo 15. naraštaj kadeta Oružanih snaga

Petnaesti naraštaj kadeta Oružanih snaga RH položio je u petak prisegu na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” gdje su na svečanosti bili hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane Damir Krstičević, koji su upozorili na sve složenije sigurnosne izazove.

Prisegu je položilo 108 kadeta 15. naraštaja među kojima je 89 kadeta 4. naraštaja vojnih sveučilišnih studijskih programa „Vojno inženjerstvo“ i „Vojno vođenje i upravljanje“ te 10 kadeta kandidata za vojne pilote. Iako ne polažu prisegu među njima je šest  kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Makedonije koji također započinju školovanje.

„Danas ste prisegnuli na trajnu vjernost hrvatskoj domovini, na odanost u zaštiti njezinih stanovnika i prostora  i na samoprijegor u žrtvi za njezinu cjelovitost i dobrobit“, rekla je predsjednica.

Dodala je kako je teško je predvidjeti kakva budućnost kadete očekuje kao časnike i pripadnike Oružanih snaga jer događaji posljednjih godina, od oživljavana nestabilnosti na istoku Europe do urušavanja cijelih država uz južne granice europskog kontinenta pokazuju da je u međunarodnom sigurnosnom okružju nepredvidljivost jedina konstanta.

„Nove krize i krizna žarišta, nove prijetnje i izazovi našoj sigurnost vjerojatno će obilježiti i godine pred nama, to je svijet za koji se pripremate i za kojemu ćete vi biti jamci sigurnosti i stabilnosti Hrvatske“, rekla je predsjednica.

Oružane snage, dodala je predsjednica, u takvim promjenjivim okolnostima dobivaju zadaće s kojima se vojnici kroz povijest nisu morali nositi čime vojnički poziv postaje sve složeniji i sve zahtjevniji.

Ministar obrane rekao je da su današnji sigurnosni izazovi kompleksniji nego ikad prije zbog čega je potrebno mijenjati način razmišljanja i početi razmišljati nezamislivo.

„Vidjeli smo kod nedavnih poplava kako je Hrvatska vojska bila spreman pomoći, pravovremeno  reagirati i nesebično se staviti na raspolaganje hrvatskom narodu“, rekao je ministar.

Kadetima je poručio da u borbi s takvim i sličnim ugrozama Hrvatska vojska i narod u budućnosti računaju na njih, a vojska će se pobrinuti da kadeti tijekom školovanja steknu sva znanja i vještine.

Jedna od mjera, rekao je ministar, je ustrojavanje studija vojnog pomorstva na splitskom Sveučilištu gdje će se obrazovati i djelatnici MUP-a i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ministar je rekao da mijenjaju postojeći koncept razmještaja postrojbi jer vojska u 21. stoljeću mora biti uz svoj narod gdje tradicionalno pripada. Tako će pojedini kadeti vojnu karijeru nastaviti u Sinju gdje se vojska vratila ove godine, ili u herojskom gradu Vukovaru, Varaždinu ili Pločama gdje se vraća u iduće dvije godine, rekao je Krstičević.

Čestitajući kadetima na prisezi, rekao da su danas postali pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske koja je 90-tih, zahvaljujući ponajprije braniteljima, uz izrazitu motiviranost i dobru uvježbanost i opremljenost donijela hrvatskom narodu dugo sanjanu slobodu. „Nažalost na tom putu poginulo je mnogo hrvatskih sinova, tu žrtvu nikad ne smijete zaboraviti“, rekao je Krstičević.

Vojni sveučilišni preddiplomski studiji traju osam semestara. Svi studenti-kadeti imaju podmirene troškove studiranja, mjesečnu stipendiju, smještaj, prehranu, sportsku opremu, prijenosno računalo, gradski prijevoz i troškove prijevoza do mjesta prebivališta dvaput godišnje. Studiji su razvijeni u suradnji Oružanih snaga i Sveučilišta u Zagrebu.

Pojedini kadeti su u razgovoru s novinarima rekli kako su vrlo ponosni jer su od malena sanjali o takvom pozivu. Među njima je i jedina kadetkinja u naraštaju vojnih pilota Ivona Babić iz Zadra.

“Puna sam emocija, moje srce je veće od svega, moj san je avion, cilj svakog pilota je letjeti“, rekla je kadetkinja. Objasnila je da obuka traje pet godina te da će ih nakon fakulteta preusmjeriti na određene letjelice./Hina/

Komentari

Komentari