fbpx
Ponedjeljak, listopad 14, 2019

Vlasnik Brodosplita: ‘Jako mi je žao, 3. maj je mogao biti pozitivna priča, ali odbila nas je Uljanikova ‘hobotnica’

Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita, svojedobno je predao ponudu za strateškog partnera u restrukturiranju Uljanik grupe. U Uljaniku su povjerenje odlučili dati Danku Končaru. Za Novi list je komentirao stanje u Uljaniku i 3. maju.

“Nažalost, kao što je to prije bilo u Brodosplitu, u Uljaniku se ta “hobotnica” zadržala do danas i napravila štetu od, koliko se piše u novinama, tri do četiri milijarde kuna.

Jako mi je žao 3. maja! Siguran sam da se može spasiti, što je i bila naša ponuda: da se prvo spasi 3. maj.

Potom bi prema profesionalno izrađenom planu restrukturiranja uslijedio pokušaj izvlačenja 3. maja, u slučaju da država želi pokriti troškove restrukturiranja.

Želja nam je bila napraviti istu pozitivnu priču, kao u Brodosplitu”, rekao je Tomislav Debeljak.

Uljanik dugovao 3. maju 175 milijuna, pa mu “dao” dva broda koji su napravili gubitak od 466 milijuna kuna

Podsjetimo, brodogradilište Uljanik je brodogradilištu 3. maj 2015. godine dugovao 175 milijuna kuna. Tada je Uljanik bio u potpunom vlasništvu dva broda za rasuti teret, ‘Verude’ i ‘Stoje’ te je ponudio 3. maju udio od 40 posto u njihovom vlasništvu zbog duga.

U sporazumu između dva brodogradilišta sporno je što je vrijednost brodova bila 380 milijuna kuna, no zbog kredita od 277 milijuna kuna prava vrijednost bila je 103 milijuna kuna.

S druge strane 3. maj nije dobio udio u brodovima unatoč tome što mu je Uljanik dugovao novac, već je kupio udio od 40% u brodovima vrijednim stotinjak milijuna kuna – za stotinjak milijuna kuna! Apsurdnom poslovnom dogovoru između Uljanika i 3. maja nije kraj, jer su 2 broda za rasuti teret idućih godina napravili gubitak od 466 milijuna kuna.

Komentari

Komentari
%d blogeri kao ovaj: