Utorak, 26 svibnja, 2020

Vlada organizirala TAJNI sastanak s predstavnicima NEKIH medija i dala im upute kako pisati o njima!

Predstavnici vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenković održali su 17. ožujka tajni sastanak s glavnim urednicima tiskanih medija te nacionalnih televizija i radija, na kojem su razgovarali o tome kako bi mediji trebali pratiti epidemiju koronavirusa. Organizator sastanka bio je osobno premijer Plenković, piše portal Index.hr koji to potkrepljuje i potvrdom Vlade da se takav sastanak odigrao, ali bez detalja razgovora.

Plenković urednicima objašnjavao kako da pišu, a ministrica kulture obećala pomoć države

Osim što je premijer Plenković zajedno sa svojim ministrima glavnim urednicima medija davao naputke kako izvještavati u vrijeme krize te naglašavao da cilj medija mora biti izbjegavanje panike i to tako da se promovira rad vlade koja je, kako su naglasili više puta na tom sastanku, “sve potrebne mjere donijela na vrijeme” i da imaju “dovoljno kapaciteta za savladavanje krize”.

Teza o tome da je Hrvatska sve potrebne mjere donijela na vrijeme se pojavila na naslovnici Večernjeg lista samo nekoliko dana nakon sastanka glavnih urednika medija s Plenkovićem.

Kako doznaje Index, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je u jednom trenutku na sastanku okupljenim glavnim urednicima medija obećala pomoć države ako im počne padati prihod od oglašivača.

Iz vlade već dva tjedna odbijaju dati zapisnik sa sastanka, ne žele čak ni reći tko je sve bio tamo

Ni dva tjedna nakon što je sastanak održan iz vlade ne žele dati zapisnik s tog sastanka, a ne žele reći ni tko je sve bio na tom sastanku. Plenkovićeva vlada ne želi da to izađe u javnost. Informaciju o sastanku nisu dobili ni kolege iz Telegrama, baš kao ni Hrvatsko novinarsko društvo ni Sindikat novinara Hrvatske.

Iz vlade su prvotno tvrdili kako na sastanak nisu htjeli zvati portale uz opravdanje da su htjeli izbjeći masovnost događanja, a zbog preporuka epidemiologa i ministra Vilija Beroša.

Sastanak organizirao Plenković osobno

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković organizirao je u utorak, 17. ožujka, sastanak s glavnim urednicima televizijskih kuća, tiskanih medija i radijskih nakladnika u Hrvatskoj na temu aktivnosti koje se poduzimaju oko suzbijanja epidemije koronavirusa, kao i glede zajedničke odgovornosti u borbi protiv lažnih vijesti te pravodobnog i točnog informiranja javnosti o svim okolnostima epidemije”, potvrdili su nam iz vlade, ne želeći dati više informacija o sastanku.

Na sastanku se većinom govorilo vrlo uopćeno, osim u dijelu kada se preciziralo praćenje konferencija za novinare. Iako je na sastanku bilo govora o zaštiti i radu novinara na terenu koji će pratiti konferencije za medije, na njemu nije bilo predstavnika HND-a ni Sindikata novinara, niti su im proslijeđeni detalji sastanka.

Marić glavnim urednicima medija objašnjavao da ne smije biti panike

Na sastanku je govor održao i ministar financija Zdravko Marić koji je urednicima naglašavao da ne smije biti panike među građanima kako ne bi navalili na banke. Osim Plenkovićevih naputaka kako uređivati medije u doba krize, vjerojatno najsporniji dio odnosi se na govor ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Naime, ministrica kulture je na sastanku spominjala krizu iz 2008. godine, pad prihoda medija zbog manjeg broja oglasa, a u tom kontekstu i moguću pomoć države medijima koji bi se našli u sličnoj situaciji uslijed epidemije koronavirusa. Nakon tog sastanaka, održan je još jedan sastanak vlade, ovaj put s odabranim PR-ovcima kako bi se provele ideje o sposobnosti rada vlade u vrijeme krize. Ni o tome sastanku nema službenog spomena.

Vlada nije objasnila po kojem kriteriju su odabrani mediji čiji glavni urednici su pozvani na sastanak. Neslužbeno je odgovoreno da za ostale nije bilo mjesta jer se htjela izbjeći masovnost događaja zbog epidemije koronavirusa.

U odgovoru se ni u jednom dijelu ne spominje sastanak, već se daju opravdanja zašto u kriznim mjerama vlade nisu obuhvaćeni novinari.

Spominjao se pad oglašavanja u medijima

“Ministarstvo kulture upozorava da je medijska industrija posebno izložena u krizi jer gotovo u cijelosti ovisi o prihodima od oglašavanja. U tom smislu pratit će se situacija i tražiti moguće dodatne načine potpore ovom sektoru vodeći računa o tome da je veliki broj novinara samozaposlen ili u nekom obliku privremenog ili povremenog angažmana”, stoji u jednom dijelu odgovora Ministarstva kulture. U istom priopćenju naglašava se da će “Vlada Republike Hrvatske pratiti stanje u području medija te razmotriti uvođenje i dodatnih mjera kojima bi se zaštitili mediji, ne samo komercijalni već i neprofitni”.

Kada je riječ o padu prihoda od oglašivača, država zapravo jedino može nadoknaditi taj gubitak oglašavanjem javnih i državnih tvrtki u medijima.

 

Komentari

Komentari