Nedjelja, 29 ožujka, 2020

Vlada imenovala brata ministrice Obuljen na čelo HAKOM-a, nadzirat će sektor vrijedan čak 16 milijardi kuna

Tonko Obuljen, brat ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, imenovan je predsjednikom Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

“Došlo je do propusta, omaške, prilikom sastavljanja priopćenja, ali sve je bilo u skladu s propisima. Ionako je to imenovanje poslije proslijeđeno u Sabor”, izjavila je glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak za Jutarnji list. 

Na istoj je sjednici Vlade za pomoćnicu ravnatelje HZZ-a (Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za tržište radi i politike zapošljavanja) imenovana Ruža Hrga, članica predsjedništva zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinska“, u kojem predstavlja žene HDZ-a iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Ova socijalna radnica do sada je bila na funkciji v.d. predstojnice HZZ-a u područnom uredu Bjelovar.

O HAKOM-u i natječaju

Kako navodi Jutarnji list, za nove članove Vijeća HAKOM-a bilo je pristiglo 40 prijava, među kojima i ona Tonka Obuljena koji je bio član Vijeća HAKOM-a od 2009. do 2013., a bio je i ravnatelj tadašnje Hrvatske agencije za telekomunikacije od 2006. do 2008. godine.

Inženjer u OiV-u, Obuljen je u HAKOM-u radio i nakon izlaska iz Vijeća 2013., a godinu poslije zaposlio se na mjestu inženjera u Odašiljačima i vezama gdje radi do imenovanja na novu poziciju.

HAKOM je nacionalna regulatorna agencija za područje elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i tržišta željezničkih usluga, a to je tržište vrijedno čak 16 milijardi kuna. Stoga je pozicija predsjednika Vijeća i njegovih članova vrlo moćna.

Kako imenovanje komentira ministrica kulture?

Ministrica kulture Obuljen Koržinek nije glasala o imenovanju svoga brata jer, kaže, “ovaj tjedan nije bila na Vladi”.

“Tonko Obuljen prijavio se na javni poziv za člana HAKOM-a. U ranijim mandatima bio je ravnatelj Agencije i član Vijeća HAKOM-a. Imenovanje članova Vijeća provodi se u zakonom propisanoj proceduri za što je nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture”, poručila je za Jutarnji list.

Podsjetimo, pitanje sukoba interesa postavljalo se i jer Hrvoje Koržinek, muž ministrice je voditelj Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine u Upravi za zaštitu kulturne baštine, a ministrica mu je nadređena.

 

Komentari

Komentari