Foto: pixabay

VLADA ĆE ZBOG KORONE MOĆI PRATITI SIGNAL VAŠEG MOBITELA I LAPTOPA! Izmjene zakona u petak!

Podijeli

Sabor će u petak nastaviti s radom raspravom o prijedlogu dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama, koje su potrebne u vrijeme epidemije zaraznih bolesti i kojima se iznimno dopušta obrada podataka o lokaciji bez prometnih podataka, sa ciljem zaštite života i zdravlja ljudi.

Prema prijedlogu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Zakon o elektroničkim komunikacijama se dopunjuje odredbom koja iznimno dopušta obradu podataka o lokaciji bez prometnih podataka.

“Cilj je zaštita nacionalne ili javne sigurnosti, i to samo u slučajevima kada je Vlada proglasila prirodnu nepogodu ili katastrofu, ili kada je ministar zdravstva proglasio epidemiju zaraznih bolesti ili opasnost od epidemije u skladu s posebnim propisima, pri čemu se zdravlje i životi građana bez obrade tih podataka ne bi mogli učinkovito zaštititi”, rekao je ministar Butković.

Objasnio je kako je u takvim izvanrednim situacijama (epidemije, zaraze, nepogode i sl) ministar zdravstva ovlašten uputiti zahtjev operatorima elektroničkih komunikacija, koji su obvezni osigurati podatke o lokaciji bez prometnih podataka.

Za obradu tih podataka određuje se tijelo državne uprave nadležno za poslove civilne zaštite, a na samu obradu primjenjuju se propisi kojima se uređuje zaštita podataka.

Prema sadašnjem Zakonu o elektroničkim komunikacijama, podaci o lokaciji bez prometnih podataka, koji se odnose na pretplatnike ili korisnike javnih komunikacijskih mreža ili javno dostupnih elektroničkih komunikacijskih usluga, mogu se obrađivati samo u slučaju kada su učinjeni neimenovanima, ili na temelju prethodne privole pretplatnika ili korisnika usluga, na način i u razdoblju potrebnom za pružanje usluge s posebnom tarifom.

Time nisu bile obuhvaćene situacije obrade podataka koji označavaju zemljopisni položaj terminalne opreme (mobitela, laptopa, servera ili sl) korisnika javno dostupne elektroničke komunikacijske usluge (što se zovu “podaci o lokaciji”) bez prometnih podataka kada ta obrada podataka može pomoći u brzoj i učinkovitoj zaštiti zdravlja i života građana.

Stoga se sada zbog epidemije koronavirusa dopunama zakona predlaže iznimno dopuštanje obrade podataka o lokaciji bez prometnih podataka u cilju zaštite nacionalne i/ili javne sigurnosti.

Sjednica počinje u 9,30 sati.

Komentari

Najnovije