Nedjelja, 29 studenoga, 2020

Vjeroučitelj Marin Miletić premješten u drugu školu

Riječki vjeroučitelj Marin Miletić, koji je privukao pažnju na prosvjedu profesora i učitelja u Zagrebu, smijenjen je s radnog mjesta u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci, objavio je Indeks, kojem je vijest potvrdila ravnateljica Đudita Franko.

Ona je za Indeks rekla da Miletić nije dobio otkaz, nego je po odluci Katehetskog ureda premješten u drugu srednju školu. Nije htjela otkriti koju.

U razgovoru za Glas Istre Marin Miletić je rekao, između ostalog, da je sustav učitelje pretvorio u robote i da se nastavnici od straha ne žele približiti djeci.

Inače, Miletić je kao vjeroučitelj u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci radio više od 10 godina te je njegov iznenadni premještaj u drugu školu znakovit potez Riječke nadbiskupije.

Riječka nadbiskupija je naime 26. studenog, dan nakon prosvjeda, poslala medijima priopćenje za javnost u kojem se ograđuje od javnog istupa vjeroučitelja Miletića.

“Dana 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora. Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata”, navodi se u priopćenju.

 

Komentari

Komentari