Subota, 26 rujna, 2020

Više od 95 milijuna stanovnika, a nula preminulih – što svijet može naučiti od Vijetnama?

Kao zemlja koja nema niti jedan smrtni slučaj, a broj zaraženih koronavirusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i može služiti kao primjer države koja je uspjela obuzdati pandemiju

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim mjerama poput raširenog testiranja i stroge karantene te društvenim jedinstvom zasad izbjegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Europu i Sjedinjene Države.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču sveučilišta Johns Hopkins je 262, u zemlji koja broji više od 95 milijuna stanovnika.

Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karanteni ili izolaciji trenutno 75 tisuća ljudi. Država je zasad provela više od 121 tisuća testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od Covida-19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik WHO-a za Vijetnam, vjeruje kako je za njegov uspjeh ključno bilo rano djelovanje.

„Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vježba procjene rizika dogodila se početkom siječnja, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini“, ističe Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu covida-19 pod koje je brzo implementiralo nacionalni plan odgovora na krizu, dodaje Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. travnja stavio cijelu državu u karantenu, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo mjeriti u tisućama.

Komentari

Komentari