Četvrtak, 9 srpnja, 2020

Vijeće Europe na čelu s Pejčinović Burić zahtjeva ponovno pokretanje akcije ‘spašavanja’ migranata na Mediteranu

Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozvala je zemlje članice EU da ponovno pokrenu pomorsku akciju “spašavanja” na Sredozemlju. Tijelo, koje nije povezano s Europskom unijom, ustvrdilo je kako je dužnost država članica EU-a da “ne dopuste ljudima da se utapaju u Sredozemlju”.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe odobrila je rezoluciju kojom se zahtijeva hitno djelovanje za spašavanje života na Sredozemlju, pozivajući države članice EU da ponovno pokrenu pomorsku operaciju EU-a za spašavanje na moru, prenosi InfoMigrants.

“U proteklih šest godina gotovo 20.000 osoba poginulo je tijekom svog opasnog putovanja Sredozemljem. Ova situacija je neizdrživa i trebalo bi je popraviti bez daljnjeg odgađanja”, navodi se u rezoluciji skupštine.

“Dužnost je država da ne puste ljude da se utapaju u Sredozemlju”, tvrdi Vijeće Europe.

U rezoluciji se navodi da se “nastavlja negiranje osnovnih ljudskih prava migranata na Sredozemlju”, a čak je i kritizirana politika koju je do sada slijedila inače liberalna Europska unija.

“Stalni prioritet Europske unije koji se daje graničnoj kontroli i tendencija poticanja obrade zahtjeva za azil zemljama i regijama izvan njenih granica nisu dali uvjerljive rezultate”, navodi se u rezoluciji koja ne razlikuje azilante od ilegalnih migranta i dodaje da vjeruje kako su zbog prakse EU o zaštiti granica zaista povećani “rizici kojima su izloženi azilanti u svojim naporima da postignu sigurnost”.

Skupština je preporučila da buduća predsjedništva Europske unije “daju veći prioritet zaustavljanju nepotrebnih smrti u Sredozemnom moru i nadograde na trenutnoj pozitivnoj raspravi među državama članicama koje su spremne podijeliti odgovornosti za prijem i integraciju izbjeglica i tražitelja azila”.

Skupština nadalje preporuča da buduća predsjedništva Europske unije “daju veći prioritet zaustavljanju nepotrebnih smrti u Sredozemnom moru te se nadoveže na trenutnu pozitivnu raspravu među državama članicama koje su spremne podijeliti odgovornosti za prijem i integraciju izbjeglica i tražitelja azila”.

Vijeća Europe je također pozvalo EU da ubrza svoj rad na reviziji Dublinske uredbe.

Pejčinović Burić izabrana uz pomoć liberala i socijalista

Podsjetimo, bivša ministrica vanjskih poslova u Vladi HDZ-ovog Andreja Plenkovića izabrana je krajem lipnja za glavnu tajnicu Vijeća Europe sa 159 glasova od sveukupno 270, koliko je članova parlamentarne skupštine VE sudjelovalo u izboru.

Marija Pejčinović Burić na glasovanju je dobila podršku iz redova socijalista, liberala i konzervativaca. Nijemce, i to socijaldemokrate, Mariji Pejčinović Burić je privukao Josip Juratović, SPD-ov zastupnik hrvatskih korijena koji je snažno lobirao za Plenkovićevu ministricu, prenosi narod.hr

Glasovanje o novom glavnom tajniku VE održalo se neposredno nakon što su Parlamentarnu skupštinu iz protesta napustili delegati Ukrajine, Poljske, Litve, Latvije, Estonije, Slovačke i Gruzije. Delegati navedenih zemalja napustili su skupštinu jer je u VE nakon dugo godina vraćena Rusija, koja je bila suspendirana.

Marija Pejčinović Burić Hrvatskoj je najpoznatija po angažmanu (2013.-2016.) u Srbiji, u vrijeme srbijanskog premijera Ivice Dačića za čiju je Vladu radila kao savjetnica za europske politike. Konkretno, vodila je PLAC projekt (Policy and Legal Advice Centre), koji je financirala Europska unija, a koji je trebao pomoći Srbiji u pripremama za pristupanje Uniji.

Kao ministrica vanjskih poslova Pejčinović Burić je branila sporni Mrakeški sporazum za kojeg je tvrdila da razlikuje ilegalne od legalnih migracija, a također je napala predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović ustvrdivši da i dalje “ne razumije” što je predsjednici sporno u Marakeškom sporazumu i “žali” što na Pantovčaku na taj dokument reagiraju nervozno.

Komentari

Komentari