Zagreb, 13.10.2020 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima sindikalnih središnjica. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

VIDOVITI PLENKOVIĆ: ”Jedan od 45 zaraženih će preminuti”

Podijeli

Vlada država sjednicu na kojoj će objaviti nove informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres te cijepljenju.

Na dnevnom je redu sjednice i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o vodama (EU).

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

– Osvrt na ovu situaciju s koronavirusom. Podaci su vani, danas imamo 3217 novozaraženih što znači da su se brojevi povećali. To je za 800-injak slučajeva više nego posljednjih dana, što je posljedica vjerojatno niza aktivnosti i druženja tijekom blagdana. Važno je da apeliramo na odgovornost svih građana. Hrvatska se vodi politikom pažljivo kalibriranih restriktivnih mjera koje su nam omogućile što normalniji način života, rada, obrazovanja i kretanja. Da bismo mogli nastaviti s ovakvim okolnostima važno je da ljudi razumiju da će na 45 zaraženih osoba, prema statistici koju imamo, jedna preminuti u narednim tjednima. Zbog toga apeliram na sve da naprave minimume, fizički kontakt, kapljični prijenos i aerosol je način kako se zaraza širi. Stoga apel da se nose maske, provjetravaju prostorije, da se nastoji ne biti preblizu s drugim osobama, na taj način ćemo smanjiti dinamiku zaraze – kazao je premijer, prenosi jutarnji list

– EMA je u kontekstu nuspojava u nekim zemljama što se tiče cjepiva AstraZenece bila jasna, a to je da su koristi od cijepljenja veće od nuspojava. Ministar i ja smo se cijepili AstraZenecom, ne vidim da ima poteškoća. Cjepivo je pouzdano i treba se njime cijepiti – kazao je premijer govoreći o cijepljenju te dodao da je naručeno više od 700 tisuća Pfizerovih doza.

Kazao je da će se sa svim dozama cjepiva koje dođu moći procijepiti 50 posto odrasle populacije.

‘Imali smo incident u Ivanić-Gradu, spriječen je’

Još se jednom osvrnuo i na smrt dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške.

– Imali smo težak slučaj vezan za Novu Gradišku i preminulu djevojčicu. Još jednom ne samo da izražavamo žaljenje nego osuđujemo ovakav slijed događaja. Ravnatelj centra je smijenjen dan nakon informacije i da su u tijeku inspekcijski i svi drugi nadzori kako bi se utvrdilo je li došlo do profesionalnih pogrešaka i da se identificira konkretnih osoba koje su odgovorne u ovoj konkretnoj situaciji. Ministar je izvijestio da je jutros bio još jedan incident u Ivanić-Gradu. Budući da smo ustrojili tehničko-fizičku zaštitu u centrima spriječen je napad i policija je promptno reagirala i privela napadača. Ministar se očitovao i oko slučaja koji se dogodio na području Osječko-baranjske županije – kazao je.

– Želim čestitati Svjetski dan Roma. Romska nacionalna manjina je po brojnosti druga najveća u RH nakon srpske nacionalne manjine i imaju svog zastupnika u Saboru. Provedbom operativnih programa za nacionalne manjine i romsku manjinu nastavit ćemo unaprjeđivati položaj Roma u Hrvatskoj i njihovu integraciju u društvo, školstvo i zdravstveni sustav te na tržište rada – kazao je premijer.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Ako pojedete samo 150 g ove namirnice tjedno, šanse za ranu smrt su vam 51 posto veće
>>> Pulmolog Srića siguran: Ovo su dva razloga koji su doveli do povećanja broja zaraženih
>>> USKORO CJEPLJENJE NA SILU: Europski sud za ljudska prava upravo presudio
>>> OD PETKA OVA ŽUPANIJA ZATVARA SVE DUĆANE I TERASE, ide u novi lockdown!
>>> Upaljen crveni meteoalarm: Nije samo snijeg, dijelu zemlje stiže nova opasnost
Komentari

Najnovije