Četvrtak, 28 svibnja, 2020

(VIDEO) Zna li vaš tinejdžer ovih 5 činjenica o Domovinskom ratu?

Razgovarate li sa svojom djecom o suvremenoj povijesti, o kojoj im možete prenijeti svoja iskustva iz prve ruke?

Ovdje je nekoliko činjenica o Domovinskom ratu kojima ih svakako morate naučiti.

1. Hrvatski su branitelji obranili i oslobodili Hrvatsku boreći se protiv višestruko jačeg neprijatelja

Na stranu pobunjenih Srba stala je zajednička vojska bivše države, Jugoslavenska narodna armija (JNA), pa je tako Hrvatska ostala bez potrebnog naoružanja i opreme za obranu vlastite zemlje.

Dok je na jednoj strani bila JNA, sa svim naoružanjem i opremom (tenkovima, ratnim brodovima, zrakoplovima) i brojnim ljudstvom, Hrvatsku su branili malobrojniji branitelji koji nisu imali potrebnu opremu i naoružanje.

Kao primjer odnosa snaga može se uzeti Vukovar, kojeg je branilo oko 1800 slabo naoružanih branitelja, dok je na agresorskoj strani bilo oko 30.000 vojnika zajedno s tenkovima, topovima, vojnim zrakoplovima…

Za primjer je moguće uzeti i Dubrovnik, kojega je branilo između 400 i 960 slabo naoružanih branitelja, dok je na agresorskoj strani bilo oko 30.000 vojnika naoružanih tenkovima, oklopnim transporterima, zrakoplovima i ratnim brodovima topovnjačama.

Unatoč golemom nesrazmjeru u odnosu snaga, hrvatski su branitelji uspjeli zaustaviti prodiranje agresora. Hrvatska je postupno stvarala svoju vojnu silu te je, konačno, u vojno-redarstvenim akcijama oslobodila velik dio zemlje i omogućila mirnu reintegraciju preostalog okupiranog područja.

2. Agresorska je strana sustavno kršila običaje ratovanja i međunarodne konvencije- meta napada redovito je bilo civilno stanovništvo i civilni objekti 

Na svim bojištima u Hrvatskoj agresorske su snage sustavno napadale civilno stanovništvo, civilne objekte te kulturnu i povijesnu baštinu.

U Domovinskom ratu poginulo je oko 402 djece, od njih je najviše tijekom granatiranja Slavonskog Broda- njih 28.

Mete napada bile su bolnice i medicinske ustanoveVukovarska je bolnica granatirana, iako je bila propisno obilježena zastavom s crvenim križem, kao znakom medicinske ustanove. U Dubrovniku je pogođen i oštećen zvonik franjevačke crkve, u čijem se klaustru nalazila ljekarna, a što je također bilo jasno obilježeno zastavom s crvenim križem. Prilikom raketiranja Zagreba 1995., kao osveta za oslobodilačku akciju Bljesak, gađana je Dječja bolnica u Klaićevoj ulici te su ozlijeđeni pacijenti, a posljednja neeksplodirana bomba nalazila se, nezamijećena, na krovu bolnice sve do 2013. Ovo su samo neki od primjera sustavnog granatiranja medicinskih ustanova.

Najteža je bila sudbina civilnih stanovnika na okupiranim područjima. Neki od najvećih pokolja provedeni su na Ovčari, nakon okupacije Vukovara, gdje je ubijeno između 255 i 264 civila- ranjenika iz vukovarske bolnice i razoružanih branitelja, te u Škabrnji, u zadarskom zaleđu, gdje su ubijene 84 osobe.

Mnogi su stanovnici u okupiranim područjima odvođeni u koncentracijske logore gdje su bili izloženi najtežim mučenjima i ubojstvima.

Ostale činjenice možete pročitati na Frendica.Online

Komentari

Komentari