Utorak, 4 kolovoza, 2020

(VIDEO) U SPLIT NA PROSVJED STIGLI HOSOVCI: Stiže Thompson i autobusu iz mnogih gradova

Prosvjed ‘Hrvatska protiv Istanbulske konvencije’ na splitskoj Rivi zakazan je u četvrtak u 18 sati, večer uoči predviđenog glasovanja u Saboru, a organizatori ne žele predviđati odaziv – iako stižu neslužbene informacije da se očekuju tisuće prosvjednika

Autobusni prijevoznik Clissa organizirao je besplatni prijevoz iz Trogira, Omiša, Dugopolja i Stobreča, potvrđen je dolazak autobusa iz Trilja, Sinja i Metkovića, kao i cijele Imotske krajine, dok se po društvenim mrežama najavljuju deseci autobusa iz mjesta susjedne Bosne i Hercegovine. I splitski taksisti najavili su da će besplatno prevoziti prosvjednike, prenosi tportal

Bivša HDZ-ovka Sanja Bilač, predstavljena kao glavna organizatorica, potvrdila je da na skupu neće biti političkih govora, premda je kazala i da je cijela organizacija ‘prerasla Istanbulsku konvenciju i postala otpor prema Vladi i vladajućoj politici’. Ushićena je odazivom i tvrdi da se radi o ‘najljepšem događaju u Hrvatskoj još od zajedništva u vrijeme Franje Tuđmana’.

Na prosvjed dolazi pjevač Marko Perković Thompson sa svojih petero djece.

‘Vidite kakav je moj odnos prema tom skupu u Splitu – ja sam u Zagrebu. Hoće li doći još neki biskup? Neće, u Zagrebu su. Ovo ne organizira Crkva, već vjernici, građani. Ja bih bio ponosan da se to održi dostojanstveno’, kazao je Barišić, dodavši i da Crkva poštuje one koji će po savjesti glasati i za i protiv.

Splitska policija najavila je prometnu blokadu centra grada već od 16 sati, kao i videosnimanje svih događanja prije, za vrijeme i poslije skupa na Rivi.

Otprilike poslije završetka prosvjeda, u 19 sati, Udruga Domine najavila je da će u obližnjoj lučici Matejuška u more pustiti ‘sto lampiona za sto ubijenih žena’.

‘Simbolično ćemo ih pustiti s porukama protiv nasilja i s imenima ubijenih žena kako bismo još jednom upozorili da je smisao Istanbulske konvencije sprječavanje i borba protiv nasilja’, objavili su iz ove udruge.

>>> (VIDEO) AKO STE BILI ZA KONVENCIJU VIŠE NEĆETE: Hasanbegovići očitao nikad jasniju lekciju svima koji podržavaju i promiču Istanbulsku

 

 

Komentari

Komentari