Subota, 30 svibnja, 2020

(VIDEO) Tri hrvatska vojnika ranjena u napadu na vozilo HV-a u Kabulu

U napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu u utorak ujutro ozlijeđena su tri hrvatska vojnika, od kojih je jedan u životnoj opasnosti, izjavio je u srijedu ministar obrane Damir Krstičević.

Prema zadnjim informacijama, jedan vojnik ima teške ozljede glave i u je životnoj opasnosti, a dva vojnika su teže ozlijeđena i nisu životno ugrožena, rekao je Krstičević na izvanrednoj konferenciji za novinare. Kod jednog vojnika se radi o lomu nogu, a kod drugog o ozljedi ruke.

Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontigenta su na sigurnom, istaknuo je Krstičević.

O tom su događaju upoznati predsjednica RH i s premijer.

Ozlijeđeni vojnici su iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta.

Brigadni general Krešimir Tuškan rekao je da su ozlijeđeni vojnici pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga Hrvatske vojske koje u Afganistanu djeluju u sastavu Specijalnih snaga NATO-a u – Special operation advisory group pod britanskim vodstvom. Njihova je zadaća savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju – odnosno savjetovati menadžment afganistanskog središta za specijalnu policiju.

Naš tim je u 8,15 sati krenuo na zadaću s pet neborbenih oklopljenih vozila. U svakom od vozila bila su tri pripadnika oružanih snaga. Kolona je krenula prema aerodromu i plan je bio da se dva vozila odvoje prema kampu gdje su išli po pravnog savjetnika i njegovog suradnika koji su trebali zajedno ići na zadaću.Tri vozila su nastavila put prema kampu Lion. U 8,45 sati po lokalnom vremenu , na 200 metara od kampa Lion, u treće vozilo zaletjela se trokolica motocikla s navodnim bombašem samoubojicom, vozilo je eksplodiralo i prevrnulo se, rekao je Tuškan.

Dodao je da su najprije na mjesto događaja izašle afganistanske snage, a zatim zaštitne snage iz kampa Hkaia te osigurale perimetar i pružile pomoć ozlijeđenima.

”U tom kampu im je medicinska ustanova pružila medicinsku pomoć, a dvojica su zračnim snagama transportirani u Bagram u medicinsku ustanovu trećeg, najvišeg stupnja. U tijeku je očevid i istraga. Dok istraga ne završi nećemo imati jasnu situaciju”, kazao je Tuškan.

Napomenuo je da hrvatske snage u Afganistanu nastavljaju redovite zadaće, uz pojačane mjere opreza, a dobili su i upute da se jave svojim obiteljima.

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Kranj je u ime svih pripadnika Oružanih snaga RH i načelnika Glavnog stožera izrazio žaljenje zbog nemilog događaja.

“Svi naši vojnici u operaciji Afganistanu sudjeluju kao savjetnici i mentori, ne sudjeluju u borbenim operacijama. Pomažu u razvoju afganistanskih sigurnosnih snaga pa je ovaj napad teško razumljiv. Unatoč svim pripremama, događaju se takve situacije i nadam se da će se svi vojnici uspješno oporaviti i da ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj”, rekao je Kranj i dodao kako će ozlijeđene vojnike dovesti u Hrvatsku čim to bude moguće.

Krstičević: Sada je najvažnije zbrinuti stradale vojnike i pružiti im njegu; spreman sam na političku odgovornost

Ministar obrane Krstičević još je jednom ponovio kako je sada najvažnije zbrinuti stradale pripadnike vojske i da im se pruži sva moguća njega.

“Žao mi je što se ovo dogodilo, nema gore stvari od stradanja vojnika i suosjećamo s njhovim obiteljima. Bili smo već jutros kod tih obitelji, a nakon završetka konferencije idem kod obitelji najteže stradalog. Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj, MORH i Vlada pružit će svu moguću pomoć. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike. Hrvatska vojska će se i dalje snažno boriti za mir i stabilnost u svijetu. Svi naši vojnici u ovoj operaciji sudjeluju u mentorskim i savjetničkim ulogama i ova aktivnost je bila svakodnevna. Svaka operacija nosi svoj rizik i nažalost sad smo se imali priliku u to uvjeriti”, rekao je ministar na konferenciji za novinare u MORH-u.

Hina

Komentari

Komentari