Petak, prosinac 6, 2019

(VIDEO) ŠTO SE DOGAĐA: Američki vojnici izašli na ključni energetski resurs na sjeveru Kosova

Nekoliko džipova američkih vojnih snaga nalazi se na prilazu jezeru Gazivode, javlja reporter RTS-a. Vojnici kažu da su na redovitim vojnim vežbama u okviru planiranih aktivnosti.

Oni su najprije primjećeni jutros na prilazu jezeru Gazivode na glavnom magistralnom putu, a potom i na samom prilazu jezeru.

Glavni prilazni put prema jezeru i brani se gradi, a na samom početku zone gradnje parkirana su tri vojna džipa. Tu je oko dvadesetak amreičkih vojnika.

Američki vojnici su za RTS rekli da su na redovitoj vežbi, da ne blokiraju prilaz jezeru i brani i da svatko tko hoće može proći.

Na pitanje zbog čega su jutros na jezeru Gazivode, koje se poslednjih dana spominjalo kao prostor koji može biti blokiran, oni su rekli da njihova aktivnost nije striktno povezana s tim.

Nisu mogli reći koliko će se zadržati na prilazu jezeru.

Inače, jutros je mirno na sjeveru Kosova, a osim instaliranja američkih vojnika na prilazu i oko jezera nema informacija o nekim policijskim i vojnim pomjeranjima.

Srbi neće poduzimati nikakav jednostrani potez koji bi mogao da izazove bilo kakvu drugu nasilnu reakciju, tvrdi RTRS.

Jezero i hidrocentrala Gazivode kod Zubinog Potoka i trafostanica Valač su ključni energetski resursi na sjeveru Kosova, u vlasništvu Elektroprivrede Srbije.

Gazivode su u proteklom vremenu bile često spominjane kao”„meta” prištinskih vlasti, koje žele da ih “uključe” u kosovski energetski sustav./HMS/

Komentari

Komentari