Utorak, 26 svibnja, 2020

VIDEO/ SDA UJEDINILA VLAST I OPORBU U RS Dodik pročitao usuglašenu izjavu svih srpskih stranaka

Danas je u Banja Luci održan sastanak političkih stranaka iz RS-a na  kojem je razgovarano o najavi Stranke demokratske akcije da će pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine podnijeti zahtjev o ocijeni ustavnosti naziva entiteta Republika Srpska. Na sastanku, kojem je nazočio Predsjedatelji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je usuglašena zajednička izjava.

“Podnošenje apelacije radi ocjene ustavnosti naziva Republike Srpske je antisrpsko i antiustavno djelovanje, te izravan udar na integriteti i suverenitet Bosne i Hercegovine. Podsjećamo da je ime Republike Srpske potvrđeno u Daytonu i da je u članku 1 Općeg mirovnog sporazuma naznačeno da se Bosna i Hercegovina sastoji od Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine”, stoji u zajedničkoj izjavi srpskih parlamentarnih stranaka

U izjavi koju je pročitao Dodik navedeno je i to da je Republika Srpska potpisnik svih 11 aneksa sporazuma i da bez toga ne bi bilo današnje Bosne i Hercegovine.

Također je izraženo i “nepovjerenje prema radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te će njegovo eventualno prihvaćanje apelacije shvatiti kao flagrantnim kršenjem Daytonskog mirovnog sporazuma”.

“Tražit ćemo posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o kojoj ćemo donijeti odluku o budućem statusu Republike Srpske, ako se prihvati apelacija”, stoji u izjavi koju je pročitao Dodik

U izjavi se pozivaju svi jamci Daytonskog sporazuma da reagiraju na najavu Stranke demokratske akcije.

Prema riječima Dodika, “neće se dozvoliti skrnavljenje osobne iskaznice, imena i prezimena Republike Srpske”./HMS/

Komentari

Komentari