fbpx
Subota, listopad 19, 2019

(VIDEO) Salvini: ‘Ne budu li slovenska i hrvatska policija zaustavljale migrante razmotrit ćemo i drugo rješenje’

“Kontroliramo granicu na moru, želimo kontrolirati i onu na kopnu sa svim mogućim sredstvima”, kazao je u petak talijanski ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade te čelnik Lige Matteo Salvini u Trstu u kojem je bio i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Salvini želi zaustaviti i tzv. balkansku rutu migranata, navodi Večernji list.

Cilj je “poslati više ljudi na granicu sa Slovenijom i definitivno zaustaviti tajne imigrante”, kaže Salvini. Prekinuti Schengenski sporazum, koji omogućuje slobodno kretanje osoba bez graničnih kontrola između zemalja potpisnica, “posljednja je opcija, ali želim vjerovati da će slovenska, hrvatska i bosanska policija uspješno kontrolirati balkansku rutu”, kazao je Salvini, no ne odbacuje ni mogućnost uvođenja strože kontrole na talijansko-slovenskoj granici.

“Granice su svete i nepovredive”, kaže Salvini i bude li potrebno, odnosno ne budu li slovenska i hrvatska policija zaustavljale migrante, “razmotrit ćemo i svako drugo rješenje”.

Uvest će se zajedničke ophodnje Italije, Slovenije i Hrvatske “i vidjet ćemo rezultate”, poručuio je Salvini javlja Večernji list.

Lažne humanitarne organizacije povezane s talijanskom mafijom

Podsjetimo, lažne humanitarne organizacije povezane s talijanskom mafijom ‘Ndranghetom uzele su milijune eura od javnih fondova nakon što su dobile tendere za prihvat migranata, objavila je početkom tjedna talijanska financijska policija.

The Guardia di Finanza objavila je u izjavi da je uhićeno 11 ljudi. Jedna osoba je ostala u pritvoru, pet je u kućnom pritvoru, a pet ne smije napustiti grad u kojem živi.

Između 2014. i 2018. pet humanitarnih organizacija dobilo je ugovore za prihvat migranata u sjevernim pokrajinama Lodiju, Parmi i Paviji vrijedne oko 7, 5 milijuna eura, objavila je policija.

Od te su svote osumnjičeni, koji su optuženi za prijevaru i pranje novca, uzeli oko 4,5 milijuna eura za “osobne svrhe”, navela je Guardia di Finanza.

Mafijaši ‘Ndrangheta također su iskoristili humanitarne organizacije da izvade neke svoje članove iz zatvora, kako bi ih registrirali kao zaposlenike u tim organizacijama.

U Italiji nije rijetkost da nekim osuđenicima bude dopušteno služiti kaznu izvan zatvora ako rade za zajednicu ili njihov rad bude na neki drugi način društveno koristan.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji već duže vrijeme optužuje humanitarne organizacije da uzimaju novac sustava za prihvat migranata, pozdravio je policijsku akciju.

Komentari

Komentari