slika zaslona

Postrojbe posebnih ruskih policijskih snaga dobile su ovih dana novu automatsku pušku ŠAK-12, koju američki mediji nazivaju ‘superoružjem’ što omogućava trenutno neutraliziranje protivnika

Nova ruska automatska puška velikog kalibra konstruirana je na zahtjev Federalne službe sigurnosti (FSB) te je namijenjena antiterorističkim postrojbama za izvođenje operacija u ograničenom, zatvorenom prostoru poput stambenih jedinica i industrijskih objekata.

Glavna zadaća ovog oružja je brzo i efikasno uništavanje terorističkih skupina u situacijama s velikim brojem talaca, a veliki kalibar omogućava efikasnost ukoliko se mete nalaze u zaklonima ili su dodatno zaštićene pancirnim prslucima.

Mark Episkopos, američki stručnjak za pješačko naoružanje i suradnik uglednog američkog portala National Interest, ističe kako je puška konstruirana nakon što je FSB počeo razmišljati o stvaranju novog, efikasnijeg streljačkog oružja poslije terorističkih napada u Beslanu i moskovskom kazalištu Dubrovka.

Neutraliziranje bez obzira na zaštitu

Episkopos pojašnjava kako je znanstveno potvrđeno da adrenalin i određeni narkotici mogu potisnuti bol koja nastaje kao posljedica ranjavanja vatrenim oružjem. U takvim situacijama, iako smrtno ranjen, terorist može nastaviti pucati ili aktivirati eksplozivnu napravu, a tih nekoliko dodatnih sekundi mogu biti kobne po taoce.

Stoga su ruski konstruktori dizajnirali metak 12,7 X 55 milimetara, težine 33 grama, koji s udaljenosti od 100 do 300 metara odmah neutralizira terorista, bez obzira nalazi li se on u zaklonu ili je zaštićen pancirnim prslukom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Lazarev Tactical

Automatska puška je projektirana po tzv. bullpup konfiguraciji, a takav sustav izrade streljačkog naoružanja osigurava smanjenje njezinih ukupnih dimenzija te omogućava širok spektar primjene različitih dodataka poput prigušivača. Samim time, povećana je i preciznost te taktička efikasnost puške čija težina iznosi 5,2 kilograma, prenosi tportal

Idealna za naseljena područja

Ruski stručnjaci ističu kako je ŠAK-12 idealno oružje za antiterorističke ili druge vojne operacije unutar zgrada u naseljenim područjima, pri čemu je prioritet osiguravanje maksimalne sigurnosti civila.

Pušku su konstruirali inženjeri iz Središnjeg konstruktorskog znanstveno-istraživačkog ureda sportsko-lovačkog naoružanja, a javnosti je prvi put predstavljena na izložbi Armija 2018 u Moskvi, nakon čega je imala međunarodne premijere na sajmovima oružja u Indiji i Kini.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (FOTO) KAOS U NJEMAČKOJ: Zatvorene ceste, otežan putnički promet, ima poginulih, u Frankfurtu vatrogasci intervenirali više od 130 puta…
>>> ‘Štreberica’ se provukla: Tko je zapravo Gabrijela Žalac i kako je došla do fotelje?
>>> ISILOVA DŽIHADISTICA: Osvetit ćemo se, bit će krvi do koljena
>>> Ivaniševićeva bivša Tatjana Dragović jedva se nosi s velikom tragedijom koja ju je zadesila
KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!