sukob na kosovu, snimka zaslona

(VIDEO) PUCNJEVI ODJEKUJU MITROVICOM, počeo rat na Kosovu? Više ustrijeljenih, sukobi Srba i kosovske policije

Podijeli

 U Sjevernoj Mitrovici u tijeku je akcija kosovske policije, sirene za zračnu opasnost odjekuju gradom, a veliki broj Srba okupio se na ulicama.

Kako prenosi Kosovo online, u Sjevernoj Mitrovici trenutno je u tijeku akcija kosovske policije, koja koristi šok bombe i suzavac, a nekoliko stotina građana je blokiralo više ulica te se čuju sirene za uzbunu. Prema neslužbenim informacijama, slična se akcija trenutno odvija i u Zvečanu.

Kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih ljekarni gdje provjeravaju carinske papire o nabavci lijekova, a kako navode očevici upali su i u nekoliko radnji. Navodno, radi se o ‘akciji sprečavanja krijumčarenja robe’, piše Kosovo online.

 

Prema posljednjim informacijama, jedan Srbin je ustrijeljen u Zvečanu te se trenutno nalazi u teškom stanju.

– Ozljeda je nanesena vatrenim oružjem, ustrijeljen je u predjelu prsnog koša. Povrijeđena mu je lopatica i rebro, spremamo ga za operacijsku salu kako bi mu izvadili metak. Nalazi se na intenzivnoj njezi i u teškom je stanju – rekao je za Kosovo online kirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Muškarac je navodno ustrijeljen s leđa.

U međuvremenu, pripadnici kosovske policije su se počeli povlačiti iz Zvečana, a putem su se mogle primijetiti čahure.

RTS pak navodi kako je na ulicama sjeverne Kosovske Mitrovice nekoliko vozila zapaljeno.

 RTS javlja kako se nakon incidenta predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio na hitan sastanak u Rašku s predstavnicima Srba s Kosova i Metohije.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu, Kfor i NATO da hitno reagiraju i zauzdaju kosovskog premijera Kurtija.

– Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila luđačka politika koju provodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas na rub kaosa – istaknula je Brnabić.

Kosovo online piše kako su neslužbeno doznali da je još jedna osoba ozlijeđena u intervenciji kosovske policije, dok je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, na izvanrednoj konferenciji za novinare, rekao da ih je desetine ozlijeđeno.

Upucan je Srećko Sofronijević, rođen 1985. godine, kome se u kirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život, navodi Petković.

Naglasio je da je do ovoga dovelo ‘divljaštvo’ Aljbina Kurtija, koji je ‘prevršio svaku mjeru’.

– Ovo je već sedmi put da pripadnici Rosu-a upadaju na sever Kosova i Metohije i sukobljavaju se s golorukim srpskim narodom. Povod za ovu akciju je navodno nekakvo krijumčarenje robe. Zapravo kada vidite da su cijela Kosovska Mitrovica i Zvečan zasuti rafalima od strane Rosu, jasno vam je da je riječ o namjeri psihopata Aljbina Kurtija da proizvede sukobe mnogo širih razmjera – ocijenio je Petković, prenosi RTS.

Prema posljednjim informacijama portala Kosovo Online šestoro Srba primljeno je u KBC Kosovska Mitrovica.

Premijer Kosova Aljbin Kurti reagirao je nakon akcije kosovske policije u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu i pozvao na smirivanje situacije uz poruku da je akcija završena, prenosi Gazeta express.

– Rano jutros, Kosovska policija je, u cilju borbe protiv krijumčarenja, započela racije na nekoliko različitih lokacija u Prištini, Peći i Sjevernoj i Južnoj Mitrovici – rekao je Kurti i dodao da su tim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage i da se akcije naređuju i koordiniraju s nadležnim tužiteljstvima i sudovima.

Kako je naglasio, zaplijenjena je i druga roba, koja također predstavlja materijalne dokaze.

– Zločin i kriminalne grupe neće se tolerirati i protiv njih će se voditi borba. Borit ćemo se i spriječiti šverc. Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u Sjevernoj Mitrovici da ne nasjedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele ih politizirati i etnizirati – poručio je Kurti.

 

Komentari

Najnovije