Rimske „Svete stube“ kojima je koračao Isus kada ga je Pilat izveo pred narod, otvorene su za hodočasnike prvi put nakon 300 godina!

Ovo važno hodočasničko mjesto na kojem vjernici u znak pokore razmatraju Isusovu osudu na smrt dok se penju tvrdim mramornim stepenicama, većinom klečeći, nalazi se svega nekoliko metara od bazilike sv. Ivana Lateranskog koje je inače službeno crkveno sjedište rimskog biskupa, tj.pape. Stubište je poznato pod nazivima kao “Scala Pilati” ili “Scala Sancta” (Pilatove stube ili Sveto stubište).

Ova pobožnost temelji se na drevnoj kršćanskoj tradiciji koja je prema predaji, carica sv.Jelena i majka cara Konstantina, 362. godine u Rim dala prenijeti 28 stepenica kojima se Isus morao popeti da bi mu Poncije Pilat sudio. Svim hodočasnicima koji, uspinjući se na koljenima, razmatraju Isusovu muku te zadovolje uobičajene uvjete, Apostolska pokorničarna svakodnevno udjeljuje potpuni oprost.

Kako javlja katolička agencija CNA, stube iz Pilatova pretorija iz Jeruzalema, restaurirane su i ponovno dostupne hodočasnicima. Šezdeset će dana biti izložene bez drvenoga okvira koji je 1723. godine dao postaviti papa Inocent XIII. Hodočasnici će također moći promatrati novo izgled freski koje okružuju stube.

Stube je, prilikom otvorenja koje je uslijedilo nakon višemjesečne restauracije, blagoslovio vikar za grad Rim, kardinal Angelo De Donatis, a poslije blagoslova održano je svečano misno slavlje.

POGLEDAJTE I VIDEO S OTVORENJA:

„Ovo je nesvakidašnja prilika“, smatra Paolo Violini, voditelj restauracije stubišta. Na ideju da se „Svete stube“ otvore za javnost došlo se je kada su, radi restauracije, uklonjeni drveni paneli. Tada su restauratori ispod drvenog pokrova otkrili prekrasne bijele mramorne stube.

„U trenutku kad smo postali svjesni što se nalazi ispod, rodila se je ideja da stube otvorimo za hodočasnike, barem na kratko vrijeme i na način koji neće štetiti mramoru. Cijelo vrijeme restauracije drvenog pokrova vjernici će se sve do vrha stuba moći uspinjati na koljenima.

28 mramornih stuba, koje su od 18. stoljeća bile pokrivene drvenim pokrovom, bit će otvorene za javnost od 11. travnja do blagdana Duhova, 9. lipnja

Hodočasnici će se stubama moći uspinjati na koljenima u znak poštovanja. Vjernici koji se ne mogu penjati na koljenima mogu kleknuti na prvoj stubi, a zatim se do vrha popeti jednim od pokrajnjih stubišta. Također, vjernici koji se u ovom razdoblju budu uspeli „Svetim stubama“ moći će primiti oprost od vremenitih kazni. Uvjeti za to su kao i obično: vjernik treba biti u stanju milosti, izmoliti neku molitvu na nakanu Svetog Oca, ispovjediti se i pričestiti se 20 dana prije ili poslije. Djelomični oprost hodočasnik može dobiti svakim korakom dok se uspinje „Svetim stubama“ meditirajući o Kristovoj prenosi medjugorje-info

Carica sv. Jelena, pobožna kršćanka u Rim je prenijela mnoge relikvije vezanih uz Isusov život i uz njegovu mučeničku smrt a jedne od njih su „Svete stube” iz Pilatove palače u Jeruzalemu.

Stoljećima, hodočasnici koji posjećuju Rim, na svom popisu mjesta koje moraju posjetiti uvrste i Papinsko svetište “Svete Stube” koje su sastavni dio Pilatovog Praetoriuma po kojem je na Veliki petak išao Isus Krist nakon bičevanja na suđenje pred Poncija Pilata.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Mario Mandžukić možda prekrižen, a ni Cristiano Ronaldo neće biti sretan ako se to i njemu dogodi
>>> Pupovac otkrio što mu je Plenković obećao na sastanku: Rekao mu je nešto i za Penavu
>>> (VIDEO) Evo što je Bujanec odgovorio Josipoviću na izjavu da su ‘fratri sa Širokog Brijega legitiman vojni cilj’
>>> DEBAKL PRODAJE NOVIH AUTA, CVJETA UVOZ ‘LIJESOVA NA KOTAČIMA’: ‘U Mađarskoj za pola sata otvorite tvrtku i preko nje kupite automobil’
KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!