Subota, 25 siječnja, 2020

ISPRAVAK VIJESTI: Na Bleiburgu nije uhićen ”radikalni ljevičar”

”Policija je privela Danijela Majića iz Frankfurta, čovjeka koji je vodio kampanju protiv Šimunića, kao i protiv nastupanja Velimira Bujanca i Željka Glasnovića. Riječ je o, također, čovjeku zbog čijeg su djelovanja zabranjeni koncerti Marka Perkovića – Thompsona, a koji je s provokacijama nastavio na Bleiburškom polju.” stojalo je na početku prijašnjeg članka. 

Informacija se pokazala netočnom te ovom prilikom objavljujemo ispravak vijesti kojega je napisao faktograf.hr

Voditelj i urednik emisije “Bujica” Velimir Bujanec na svojoj Facebook stranici objavio je lažnu informaciju da je austrijska policija tijekom komemoracije na Bleiburgu privela novinara Danijela Majića, kojeg naziva “ljevičarskim provokatorom”.

“Okupljanje na Bleiburškom polju prošlo je bez i jednog incidenta od strane hrvatskih hodočasnika. Međutim, austrijska policija ipak je imala posla; priveli su ljevičarskog provokatora, izvjesnog Danijela Majića iz Frankfurta. Majić je vrijeđao i provocirao nekoliko starijih osoba, jednu gospođu s krunicom oko vrata i starijeg gospodina s hrvatskim barjakom. Kada je policija vidjela tu spodobu kako provocira hodočasnike, odmah su ga priveli”, napisao je Bujanec, te ovoj objavi priložio video koji naizgled prikazuje kako policija odvodi Majića.

Najprije, netočna je informacija da je “okupljanje na Bleiburškom polju prošlo bez i jednog incidenta od strane hrvatskih hodočasnika”. Tijekom komemoracije austrijska policija uhitila je 48-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog dizanja desnice u nacistički pozdrav. Varaždinski HDZ-ovac Damir Laljek tvrdi da se uhićeni samo šalio, ali kako austrijskoj policiji nije bilo do šale s nacizmom, tako kaznu ipak nije uspio izbjeći (Telegram).

Nadalje, netočna je tvrdnja da je Danijel Majić, inače novinar lista Frankfurter Rundschau, uhićen nakon što je “provocirao hodočasnike”. Video koji je Bujanec objavio zapravo prikazuje kako je austrijska policija izbavila Majića iz potencijalno ugrožavajuće situacije.

“Sve je počelo kad me prepoznao Ante Udbinac, čovjek u Bujančevoj pratnji. Prišao mi je i otpočeo cinični razgovor. Nakon što sam se okrenuo, Bujančeva partnerica me je počela vrijeđati na osobnoj razini. Sam Bujanec nije ništa rekao, ali me je pljunuo dva puta. Potom su me i ostali počeli vrijeđati. Vikali su da sam jugokomunist i slično. Jedan me je udario u nogu, dok me je drugi neuspješno pokušao zahvatiti šakom”, ispričao je Majić za Novosti, te dodao: “Da nije bilo policije u blizini, vjerojatno bi sve skupa završilo puno gore”.

Detaljan opis incidenta može se pronaći na portalu njemačkog lista Frankfurter Rundschau, za koji je Majić izvještavao s Bleiburga. Austrijska policija potvrdila je da Majić nije uhićen, ni priveden.


Priznajem.hr ograđuje se od članka objavljenog na portalu dnevno.hr kojega smo prenijeli u izvornom obliku. Zahvaljujemo se portalu Faktograf.hr koji je u ime facebooka utvrdio da se radi o lažnoj vijesti OVDJE a koju smo mi u vjerujući u istinitost pogrešno objavili kao točnom. Članak pod naslovom ”(VIDEO) PREŠUTJELI SU VAM UHIĆENJE RADIKALNOG LJEVIČARA! Provocirao gospođu s krunicom, a njegovo ime vam je POZNATO!” preimenovali smo u ”ISPRAVAK VIJESTI: Na Bleiburgu nije uhićen ”radikalni ljevičar””
Ovom prilikom priznajemo pogrešku te se ispričavamo svim našim čitateljima. Obvezujemo se poduzeti potrebne korake da se tako što više ne ponovi te se potruditi bolje provjeravati činjenice u člancima koje prenosimo te ćemo izbjegavati nepouzdane izvore informacija.
Komentari

Komentari