Srijeda, 15 srpnja, 2020

(VIDEO) Pogledajte svečani doček hrvatskih vojnika iz Poljske

Pripadnici 1. HRVCON-a pohvaljeni su za uspješan angažman i dostojanstveno predstavljanje Republike Hrvatske tijekom boravka u Poljskoj

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru održan je u petak, 4. svibnja 2018., svečani doček prvog hrvatskog kontingenta iz NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj, koji je bio u okviru borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (1. HRVCON eFPBG – USA).

Dočeku su nazočili državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, predstavnici Ministarstva obrane i OSRH, stranih izaslanstava, Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i braniteljskih udruga te članovi obitelji i prijatelji pripadnika kontingenta.

Vojnicima se uime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića obratio državni tajnik Tomislav Ivić. Čestitao im je na uspješnom angažmanu i dostojanstvenom predstavljanju Republike Hrvatske u inozemstvu. “Bili ste ne samo naši vojnici, nego i veleposlanici”, poručio je te dodao: “Očekujemo da ćete svoja iskustva prenijeti kolegama kako bi pripadnici Hrvatske vojske i nadalje služili na ponos cijeloj domovini”.

General Šundov prenio je kontingentu pohvale savezničkih oružanih snaga za odgovornu, časnu i poštenu provedbu svih zadaća tijekom boravka u Republici Poljskoj. “Sudjelovanjem u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti još smo jednom potvrdili da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati”, istaknuo je.

General Jurković također je pohvalio vojnike za časno predstavljanje domovine: “Pokazali ste duh hrvatskog vojnika koji uvijek stoji uz narod i pomaže narodu, bez obzira na to gdje se našao i u kakvim okolnostima”.

Svoje oduševljenje radom i ponašanjem pripadnika hrvatskog kontingenta izrazio je i brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik SAD-a. Kao velikom podupiratelju Hrvatske vojske, bilo mu je drago što su i njegovi kolege iz Oružanih snaga SAD-a upoznali kvalitete pobjedničke Hrvatske vojske.

Njegovo mišljenje dijeli i vojni izaslanik Republike Poljske, brigadir Tomasz Gora. “Uvjeravam vas da su vaš trud tijekom zadaća, sposobnost suradnje i profesionalizam ostavili dojam na moje kolege u Poljskoj. Uistinu vjerujem da će vaše sudjelovanje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti biti ne samo vrlo važan korak u razvoju NATO-ovih sposobnosti, interoperabilnosti i međusobne suradnje oružanih snaga, već i važni korak u vašim daljnjim profesionalnim karijerama”, kazao je.

Zapovjednik kontingenta bojnik Ivan Užarević dao je kratki osvrt na rad kontingenta u šest mjeseci provedenih u Poljskoj. “Provedba topničkih aktivnosti u multinacionalnom okružju za nas je bio izazov kojem smo pristupili spremni i motivirani u cilju postizanja interoperabilnosti, stjecanju novih i razmjeni postojećih iskustava s ostalim postrojbama oružanih snaga zemalja sudionica”, rekao je,  zahvalivši svim pripadnicima 1. HRVCON-a na zalaganju i profesionalno odrađenoj zadaći.

U sklopu svečanosti dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pripadnicima kontingenta.

1. HRVCON eFPBG – USA upućen je u listopadu prošle godine u Republiku Poljsku na šestomjesečnu misiju u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti. Cilj  aktivnosti je podizanje sigurnosti građana na istočnom krilu Saveza te dokazivanje jedinstva, sposobnosti i spremnosti NATO-a za obranu integriteta i suvereniteta granica država članica. Kontingent je činila bitnica samohodnih višecijevnih lansera raketa sa sedamdeset i osam pripadnika OSRH. Tijekom boravka u Poljskoj, pripadnici kontingenta prošli su proces obuke i SVLR integracije u borbenu grupu eFPBG – USA, koju čine pripadnici oružanih snaga iz SAD-a, Velike Britanije i Rumunjske. Također, 1. HRVCON sudjelovao je u humanitarnim aktivnostima u Poljskoj.

Izvor: MORH

Komentari

Komentari