fah

(VIDEO) Plenković: Čeka nas borba za radna mjesta, ekonomska će kriza biti puno gora nego 2008!

Podijeli

Zbog krize izazvane koronavirusom Vlada donosi i novi paket gospodarskih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu. Sve te mjere iznijet će premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Mjere je sinoć najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, rekavši kako se ‘vodi bitka za svako radno mjesto, svaki obrt i svako trgovačkog društvo’. Rekao je i da se razmišlja o mogućnosti da i vlasnici obrta imaju ista prava kao i radnici. Naznačio je i da u ovom trenutku nema prostora za isplatu dividende. Otkrio je da je Vlada spremna i na rezanje plaća u javnom sektoru.

– Pandemija koronavirusa mijenja svijet. Globalizacija kakvu poznajemo, trgovina kakvu poznajemo se mijenja – istaknuo je premijer, dodajući kako broj zaraženih munjevito raste.

Život i proizvodnja su stale u brojnim država. Ulice brojnih gradova su puste, otkazane su manifestacije, sportska događanja, ali i turizam. Sve to ukazuje na činjenicu da će ova kriza imati veliki utjecaj na gospodarstvo, a još uvijek nitko ne može reći koliko će trajati ni kakve će biti njene posljedice, nastavio je Plenković.

Istaknuo je kako se danas nalazimo pred puno većom krizom od one 2008. godine, te da se u ovakvim uvjetima moramo pripremiti za tešku bitku, ali i sačuvanje svakog radnog mjesta zbog čega je Vlada prošli tjedan izašla s prvom fazom gospodarskih mjera.

– Najvažnije je da sačuvamo gospodarsku aktivnost – pojasnio je Plenković, dodajući kako je sada pred nama bitka za sačuvanje radnih mjesta, te da će Vlada svoje mjere prilagođavati situaciji.

Premijer je istaknuo kako su danas otvorena i dva računa ministarstva financija, jedan za koronavirus, jedan za posljedice potresa gdje svaki građanin može donirati dio sredstava. Također, donacijama će se pridružitit i ministri.

– Mi smo svjedoci simetričnog šoka.

Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni na rashodovnoj strani. Sve ove naše mjere su pripremljene na jedinstven i cjelovit način, osmišljenje su kao koncept pristupa za ovu prvu inicjalnu fazu.

Mi ćemo našu plaću donirati za ožujak donirati na račun za Zagreb, kazao je Plenković.

Od Vladinih mjera izdvojio je tri horizontalne mjere namijenje pomoći gospodarstvu –  beskamatnu odgodu javnih davanja poduzetenicima s poteškoćama. “To znači, nema poreza na dohodak, na dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje”, rekao je.

Ta je mjera za prva tri mjeseca, po potrebi još tri mjeseca. Ne znači da je to kraj, poručio je premijer.

Druga mjera je usmjerena očuvanju zaposlenosti – financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće po zaposlenom.

Kao treću izdvojio je mjeru usmjerenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital, uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatu stop.

“Mi ćemo osiguravati mjere za financiranje gospodarstva. Već smo kazali da ćemo na rashodnoj strani proračuna ići u rezanje svih troškova, apsolutno svih koji nisu nužni i nastojati uključiti sve mjere i sredstva koja su nam na raspolaganju kao članici Europske unije”, rekao je premijer, iznoseći kako će Hrvatskoj za potrebe likvidnosti države žurno biti na raspolaganju dodatnih 240 mlijuna eura, odnosno 1,8 milijardi kuna.

Ponovio je da Hrvatska ovu krizu, za razliku od ranijih, dočekuje sa stabilnijom i otpornijim gospodarstvom nego prije.

Istaknuo je i kako je potrebno brzo, promišljeno i odlučno donositi odluke radi zaštite sugrađana, društva i gospodarstva te kako će se mjere pomoći gospodarstvu prilagođavati sukladno razvoju situacije.

Marić: Odgađaju se sve vrste poreznih davanja

Ministar Zdravko Marić istaknuo je kako se od danas mogu podnijeti zahtjevi poreznoj upravi za mogućnost odgode plaćanja pojedinih javnih i poreznih davanja.

– Od danas se mogu podnositi zahtjevi za odgodu plaćanja doprinosa i poreza i njihovu obročnu otplatu. Kriteriji su krajnje jednostavni i prohodni. Ako imate pad prihoda od 20 posto jedan je od uvjeta, to je već kvalifikacija i u mogućnosti ste neplaćanja javnih davanja. Mi smo postavili kriterije i vremenski rok, kamo sreće da će ovo biti dovoljno, ali svi smo duboko svjesni da će efekte pandemije proći razdoblje o kojem govorimo, a to su 3+3 mjeseca – rekao je ministar i objasnio da poreznim obveznicima nakon kraja krize, svi troškovi neće doći na naplatu odjednom, već će biti omogućena beskamatna odgoda na 24 rate.

Ministar Marić istaknuo je kako ovaj prvi inicijalni set mjera može polučiti efekt u kratkom roku, ali da Vlada mora početi planirati i mjere za duže razdoblje.

Odgađaju se sve vrste poreznih davanja, kaže Marić, te je dodao kako će povrat poreza ove godine ići ranije.

Ministar je još jednom naglasio da je prvi kanal za poduzetnicima za prijavu službena stranica porezne uprave, te e-porezna.

Marić je poručio kako je razgovarao i sa svim vodećim bankama u Hrvatskoj o moratoriju kredita za građane i poduzetnike. Osim toga, u suradnji s HAMAG BICRO-om Vlada će osigurati dodatna likvidna sredstva za, prije svega obrtnike i male poduzetnike.

Aladrović: osigurano 5 milijardi kuna

– Do ovog trenutka imamo oko 7.400 prijava poslodavaca koje uljučuju oko 40 tisuća radnih mjesta – kazao je ministar Josip Aladrović, te dodao kako se 80 posto zahtjeva već obradilo.

Ovaj paket mjera Ministarstva rada prije svega namjenjene su onim najosjetljivijim sektorima, točnije ugostiteljima, ali i ostalim uslužnim djelatnostima.

– Posebno smo stimulirali o one koji imaju od 10 zaposlenika – kazao je, te dodao kako imaju veliki broj kriterija koje poduzetnici moraju zadovoljiti kako ne bi došlo do zlouporabe mjera.

– Ove mjere nisu savršene, ali nastojat ćemo ih u narednim danima dodatno uskladiti i doraditi – kazao je.

Ministar je istaknuo kako će isplate krenuto već slijedeći tjedan i da će svi oni koji se sada prijave isplate dobiti do 15. travnja.

Naša projekcija je da će za ove mjere biti osigurano oko 5 milijardi kuna. Nema straha da će doći do bilo kakvih poteškoća, kazao je Aladrović.

Ministar Darko Horvat istaknuo kako je veliki broj mjera stavljeno u funkciju, te da je najvažnije osigurati likvidnost poduzeća pogođenih krizom. Ovom prilikom Horvat je još jednom istaknuo mjere namjenjene poduzetnicima, te je dodao kako su subjekti malih gospodarstava prepoznati kao najranjivija skupina.

Za srednja i velika poduzeća Vlada u suradnji s bankama planira još jednu mjeru koja će startati 1. travnja.

Prva mjera je moratorij svih rata za ruralni razvoj mikro i malih zahtjeva. Neće dospijevati kamata niti glavnica do 31. srpnja. Druga mjera je prolongiranje i moratorij na otplatu svih kredita kojima je jamstvo izdao Hamag BCIRO. Treća mjera su povoljni mikro zajmovi od tisuću do 25 tisuća eura. Kamatne stope smanjuju se na maksimalno jedan postotni poen, poček je 12 mjeseci i rok otplate do tri godine.

To su zajmovi za obrtna sredstva, za to je već osigurana likvidnost. Početak provedbe je 23. ožujak. Četvrta mjera su povoljni uvjeti za mikro i male investicije, za planirano i već započeto ulaganje da nastave svoju proizvodnu ili uslužnu djelatnost. Peta mjera je povećanje stope jamstva za obrtna sredstva. Šesta mjera su mikrozajmovi za ruralni razvoj, iznos zajma je 1000 do 25.000, identična kao i mjera za mala i srednja poduzeća. Sedma mera su zajmovi COVID19, to je novost, starta s 1. 4. U ovom trenu za srednja i velika poduzeća planiramo osmu mjeru, kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Na samom kraju mjere pomoći poljoprivrednicima predstavila je ministrica Marija Vučković, koja je istaknula kako ministarstvo očekuje i pomoć EU.

Komentari

Najnovije