Utorak, 1 prosinca, 2020

(VIDEO) PENAVA ZAJEDNO SA SVIM VUKOVARSKIM VIJEĆNICIMA NAPUSTIO HDZ! Neprocesuiranje ratnih zločina najvažniji razlog, ali nije jedini!

“S današnjim datumom iz članstva HDZ-a istupaju predsjednik gradskog odbora HDZ-a Vukovara, svi zamjenici predsjednika, predsjednik gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a, svi predsjednici temeljnih organizacija HDZ-a”, rečeno je na press konferenciji. “Zašto je došlo do ovakve odluke, to pitanje trebate postaviti svima u stranačkoj vertikali HDZ-a”, kazao je Damir Barna.

“Nakon trideset godina i pet mjeseci, odlučio sam napustiti HDZ. Od sadašjeg predsjednika stranke sam očekivao da stranka počne poštivati različita mišljenja. Nisam to dočekao. Da sam predsjednik Plenković, imali smo unutarstranačke izbore, prvo bih uvažio rezultate unutarstranačkih izbora, zapitao se ako smo demokratska stranka i naravno da svatko ima pravo kandidirati se i biti protukandidat. Kod nekih su prisutne sujete, a različita mišljenja se ne uvažavaju. Pošto se to nije desilo istupam iz HDZ-a”, rekao je Tomislav Šota.

“Ovo je za nas jedan izuzetno težak i emotivan trenutak. Da, napuštamo HDZ, to je svima jasno. To nam nije drago i mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege, odabrati, naravno, ovo prvo”, rekao je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik.

“HDZ je prevario Vukovar. Mi krećemo svojim putem, jer ovo je ipak gard heroja i mi moramo ostati uspravnima zbog njih i generacije koje trebaju doći. Okrenuli su nam leđa, a još su tražili od nas da te teme pustimo i prepustimo zaboravu”, dodao je. “Razlozi za izlazak iz stranke su – neprocesuiranje ratnih zločina, Vukovar se konstantno od strane sih vlada koristi u marketinške svrhe i treće, popis stanovništva”, kaže Penava.

“Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar. Jednom nevjerojatnom odredbom i dogovorom da manjinci popisuju manjince za što će teret tog dogovora ponovno snositi građani Vukovara. Još jednom je ustupak prema koalicijskom partneru stavljen ispred interesa RH, građana Vukovara, žrtve, a sve suprotno pijetetu, da ironija bude na maksimumu, isti petak kada je u Saboru donesen zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, pao je dogovor da se u popis stanovništva ide po pravilima koja su unijela kaos u Vukovaru 2012. godine, trgovinu HDZ-a i SDSS-a”, kazao je Penava.

HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina, okrenuo je leđa Vukovaru i tim činom pregazio vrijednosti žrtava, stoga se svi mi ovdje zahvaljujemo na suradnji i krećemo svojim putem, jer, podsjećam, ovo je ipak Grad heroja, i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i zbog generacija koje trebaju doći. Ne samo da su okrenuli leđa i nastavili sa sramotnom šutnjom, još su tražili i od nas da te teme pustimo i prepustimo zaboravu, rekao je Penava.

Nabrojao je i razloge napuštanja HDZ-a. Prvi, ujedno i najemotivniji, rekao je Penava, razlog jest neprocesuiranje ratnih zločina. “Za jedan razoreni grad nitko u ovoj državi nije odgovarao”, rekao je Penava.

Drugi je razlog gospodarske prirode. “Vukovar se svih ovih godina koristi u marketinške tvrtke”, rekao je Penava, dodavši da su vukovarske tvrtke ostale bez mehanizma, a to se dogodilo u mandatu ove Vlade.

Treće, popis stanovništva. “Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar”, rekao je Penava, spomenuvši odredbu da manjinci popisuju manjince, a za što teret snose građani grada vukovara.  “Još jednom je interes koalicijskog partnera stavljen ispred interesa građana grada Vukovara, ispred žrtve. Ne možemo dozvoliti da se trguje našim gradom i građanima ovoga grada, bez obzira na stranačku i vjersku pripadnost. Ovakve trgovine zbog političkih interesa ne dolaze u obzir”, poručio je Penava.

S predsjednikom HDZ-a, Andrejem Plenkovićem, nije razgovarao od unutarstranačkih izbora.

Penava kaže da će svi HDZ-ovci ići u neovisnu stranku. “Neke su vrijednosti iznad politike i stranačke stege”, dodao je.

Komentirao je moguću koaliciju s Domovinskim pokretom Miroslava Škore. “Naći ćemo se vrlo vjerojatno na listi s Domovinskim pokretom. Sjetit ću vas teze koje provlačim godinama, da su neke vrijednosti izvan politike i stranačke stege. Vi ste imali prigodu vidjeti na primjeru rada Culeja da unutar HDZ-a postoje različita mišljenja. Nikad neću loše govoriti o HDZ-u. Držimo se isključivo programa i ciljeva. S gospodinom Škorom da, uvjeti naši su jasni, to je politika koja uvažava čovjeka i njegova prava”, kaže Penava.

Na upit je li mu prihvatljivo da Domovinski pokret nakon izbora koalira s HDZ-om, kaže: “Svatko mi je prihvatljiv. Ja sam ovdje u službi interesa prvo Vukovara, a onda sukladno funkcijama i Slavonije i cijele Hrvatske. Ako to znači suradnja s tim i tim, onda može. Što nam je vrijedilo više od 20 godina u HDZ-u, a da nitko nije odgovarao za razorene gradove sravnjene za zemljom. Tu je točka, kraj, ogromna tišina koja para uši”, kaže Penava.

Zahvalio je svima koji su im vjerovali te ih moli za razumijevanje, da pročitaju što im je težnja. “Da, stojimo čvrsto iza stavova, kako smo to činili i prvog dana, a onaj dio koji to neće moći razumjeti, molim ih za oprost, jer smo uvjereni da sve ovo što činimo, činimo iz ispravnih razloga”, poručio je Penava.

Nije aktivirao saborski mandat,  kaže, jer mu nisu bitni mandati nego ljudi, a i smatra bitnim održavati obećanja.

Komentari

Komentari