Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

(VIDEO) OVA CRKVA JE NAJGORE STRADALA U POTRESU, no župnik već radi na obnovi a vjernici nude novac

Malo je koja crkva u središtu Zagreba u potresu prošla bez oštećenja, no najviše je stradala bazilika Presvetog Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici. Srušio se cigleni svod i odlomio ogradu kora, a s glavnog je oltara pao križ. Prava je sreća što se zbog korone te nedjelje nije održavala ranojutarnja misa jer bi u punoj crkvi zasigurno bilo i ljudskih žrtava.

Ipak, samo pet dana nakon potresa statičari su dali zeleno svjelo da može zvoniti zvono na jednom od dva zvonika koja se sada prkosno oglašavaju triput dnevno. U priručnoj kapeli koja nije oštećena svećenici Isusovci svake večeri drže misu koja se prenosi preko interneta, a tamo će, čim im dopusti Stožer civilne zaštite, primati i vjernike.

Prvi put u 118 godina svoje povijesti, bazilika će za Uskrs biti prazna, no župnik pater Ivan Matić već razmišlja o obnovi. Pozvao je u pomoć arhitekta Nenada Bacha koji je tijekom proteklih 20 godina sudjelovao u nekoliko rekonstrukcija koje su se provodile u tom vrijednom sakralnom objektu. Svakodnevno se javljaju i vjernici koji su spremni dati svoj doprinos obnovi, pa se župnik i njegovi suradnici nadaju da će možda već do Uskrsa iduće godine crkva u Palmotićevoj zablistati punim sjajem.

Komentari

Komentari