Srijeda, 1 travnja, 2020

(VIDEO) Oko 12.000 sudionika na vojnoj paradi u Kini

Kina ima najbrojniju vojsku na svijetu, s 2 milijuna ljudi. Po proračunu je druga u svijetu, iza Sjedinjenih Država, sa 143 milijarde eura planiranih za 2017., što je porast od 7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Peking je u travnju porinuo svoj drugi nosač zrakoplova i u Džibutiju otvorio svoju prvu vojnu bazu izvan zemlje.

Ispred govornice na kojoj je bio Xi Jinping, prošle su stotine vozila, oklopnjaka i raketa te tisuće vojnika, daleko od očiju javnosti, u velikoj vojnoj bazi Zhurihe, u Unutarnjoj Mongoliji, petstotinjak kilometara od Pekinga.

Kina je u nedjelju velikim mimohodom obilježila 90. obljetnicu osnutka svoje vojske, koju je predsjednik Xi Jinping u svom govoru pozvao da služi komunističkoj stranci na vlasti.

Strani mediji nisu bili pozvani da prate taj događaj koji je prenosila državna televizija.

Helikopteri su nadlijetali mimohod formirajući u zraku broj ’90’, a za njima su letjeli borbeni zrakoplovi. U govoru pred postrojenim vojnicima Xi Jinping je pozvao vojsku da bez odmaka slijedi “smjer” Kineske komunističke partije (PCC) i bude pripravna “pobijediti svakog potencijalnog neprijatelja”. “Mir ne vlada posvuda u svijetu i moramo ga sačuvati”, rekao je. “Više nego ikad u povijesti potrebna nam je snažna narodna vojska”.

Xi je usred mongolske stepe, po lijepom i sunčanom vremenu, izvršio pregled postrojba i više puta se obratio vojnicima riječima “Drugovi, naporno ste radili!” a oni su jednoglasno odgovarali “Služimo narodu!” Na 19. kongresu PCC-a koji se održava na jesen, Xi treba dobiti još jedan petogodišnji mandat na dužnosti predsjednika države.
Nedjeljnim mimohodom obilježava se 90 godina od osnutka kineske komunističke vojske 1927. koja je ušla u sukob sa snagama nacionalističke vlade na početku građanskog rata, koji se završio dolaskom komunističke stranke na vlast 1949. (Hina/Fah)

 

Komentari

Komentari