Srijeda, 12 kolovoza, 2020

(VIDEO) OBERSNEL DIVLJAO, zastupnicu koja se usprotivila daljem trošenju na “Galeba” i EPK nazvao ALAPAČOM I REKAO JOJ DA NE SE**…

Gradsko vijeće s 20 glasova za, četiri suzdržana, i dva glasa protiv (Ivona Milinović i Tihomit Čordašev) prihvatilo je prijedlog prvog rebalansa riječkoga proračuna koji će biti manji za 193,2 milijuna kuna u odnosu na plan. Takav rezultat glasanja logičan je s obzirom na gospodarsku krizu zbog pandemije koronavirusa koja nije zaobišla ni gradsku blagajnu, ali sve je ostalo u sjeni incidenta u režiji gradonačelnika Vojka Obersnela koji je verbalno napao Ivonu Milonović, nezavisnu vijećnicu, i to na najgrublji način.

Nakon njegovog divljanja po dvorani, u Centru Zamet zavladala je neugodna tišina, a stvar je spašavao koliko je i kako mogao predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

Vijećnica Milinović u nekoliko je navrata u raspravi istaknula da ne može podržati rebalans proračuna zbog toga što je trebalo na rashodovnoj strani kresati programe Europske prijestolnice kulture te odustati od projekta obnove motornog broda “Galeb”.

Urlanje gradonačelnika

U nekoliko navrata navela je i da su supružnici zaposlenika gradske uprave dobivali autorske honorare za svečano otvorenje EPK i da je to krajnje dvojbeno. Nakon nekoliko takvih istupa gradonačelnik Vojko Obersnel je jednostavno “pukao”, i ta riječ nije pretjerana, pa joj je s mjesta na kojem sjedi poručio, kako je ustvrdila Milinović, da “ne sere”.

Kada je ona zatražila zaštitu predsjednika Gradskog vijeća, Obersnel se digao i u nekoliko navrata joj poručio da priča gluposti, da je alapača i da vrijeđa sve zaposlenike gradske uprave.

Onda je gradonačelnik urlajući poručio da njega nitko neće izbaciti sa sjednice, da bi baš volio to vidjeti, a sve se to događalo na način da je Milinović stajala za govornicom, a gradonačelnik je napustio svoje mjesto i urlao s partera zametske dvorane.

Na kraju se ipak smirio, sjeo na mjesto, a predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat dodijelio mu je opomenu. Bilo je to u šestom satu sjednice, na točki broj četiri, a nakon toga zbog mučne atmosfrere ubrzo je prihvaćeno ostalih 16 točaka dnevnog reda bez rasprave.

Posljedice korone

Riječki gradonačelnik pojasnio je na početku te točke dnevnog reda na sve okolnosti koje su dovele do rebalansa, a glavni razlog je pandemija koronavirusa zbog koje je trebalo i na državnoj i na lokalnoj razini pomoći poduzetnicima s obzirom na epidemiološke mjere i na zatvaranje gospodarstva od ožujka ove godine.

On je izrazio nadu da se do kraja godine neće morati predlagati novi rebalans, pojasnivši da u ovom trenutku nitko ne zna što će biti i hoće li se situacija u Rijeci i državi pogoršati.

Milinović je podsjetila na Obersnelov slogan iz kampanje na parlamentarnim izborima “Iz uspješne Rijeke za uspješnu Hrvatsku”, ocijenivši da Rijeka nije uspješna, da su građani to prepoznali i da Obi ne ide u Sabor.

– Zdravlje gradskih financija bilo je loše i prije korona krize i imali smo deficit od preko 200 milijuna kuna. Gradonačelnik će koristiti koronu kao izgovor za sve probleme koji će se pojaviti, kao što je do sada kao izgovor koristio krizu iz 2008. godine. Štedi se dok se ima, a ne kada se nema. Gradonačelnik se ponašao kao da sutra ne postoji. Zadužili smo se za “Galeb”, ušli u projekt EPK, a za to nismo imali financijsku snagu. Što imamo više provoditi projekt EPK, kada nemamo nikakav benefit od toga. Nadam se novom rebalansu jer to znači da ćemo doći pameti i odustati od projekata koji nisu ključni, izjavila je Milinović.

Obersnel joj je odgovorio da se javni novac ne štedi, već ulaže u kapitalne projekte.

– Ako vam ostane višak od proračuna, znači da vam taj novac ne treba. Ovu godinu planiramo završiti na nuli, a ne u deficitu. Žulja vas projekt EPK jer ga podržavaju Andrej Plenković i vlada, a on je premijer europske orijentacije. Projekt će se dovesti do kraja. I nije točno da nema nikakvog benefita jer smo na 50 posto turističkih boravaka u odnosu na prošlu godinu. Svoje frustracije morat ćete izliječiti negdje drugdje, odgovorio je Obersnel.

Ništa od države

Sandra Krpan (SDP) pojasnila je da nikome nije drag rebalans, ali da je on rezultat odgovornog ponašanja.

– Zanima me hoće li država pomoći jedinicama lokalne samouprave. Za sada nismo, kao ni naša trgovačka društva, mogli aplicirati za državnu pomoć. U isto vrijeme socijalni program se nije dirao, a rezalo se što se moglo rezati. Kada prođem Korzom i vidim poluprazne terase, i ja se bojim još jednog rebalansa, kazala je Krpan. Nakon toga je uslijedila replika Ivone Milinović i nemila epizoda urlanja i vrijeđanja od strane gradonačelnika Vojka Obersnela.

Za riječ u mučnoj atmosferi koja je uslijedila javili su se Marinko Koljanin (Nezavisni) koji se složio da je neobjašnjivo da država nije pomogla jedinicama lokalne samouprave i da je dobro da se nije dirao socijalni program. Vojko Braut (SDP) poručio je kolegici Milinović da se bavi krivim temama i da je dosadila s EPK i “Galebom”.

Milinović je u nekoliko je navrata istaknula da ne može podržati rebalans jer je trebalo kresati programe EPK te odustati od obnove “Galeba”. Navela je i da su supružnici zaposlenika gradske uprave dobivali autorske honorare za svečano otvorenje EPK, nakon čega je Obersnel jednostavno “pukao”, a kad se postavilo pitanje njegovog izbacivanja rekao da ga mogu izbaciti samo građani Rijeke. Cirkus možete vidjeti od 4:53:00 dalje na priloženom videu

Komentari

Komentari