Srijeda, 1 travnja, 2020

(VIDEO) Novi izgledni predsjednik HSLS-a Hrebak: “Naravno da treba zabraniti pozdrav ‘Za dom Spremni”

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak gostovao je na TV Večernji list gdje je, među ostalim, rekao kako se planira kandidirati za novog predsjednika HSLS-a.

“Darinku Kosoru istječe mandat i ne planira se kandidirati. Sve što sam radio posljednje dvije godine u gradu Bjelovaru i što je postalo nacionalno prepoznatljivo… smatram da bi to trebalo biti prepoznato i u mojoj stranci. Ako dobijem povjerenje članova HSLS-a i postanem predsjednik, HSLS na iduće izbore izlazi samostalno”, izjavio je Hrebak.

Gradonačelnik Bjelovara ustvrdio je da ako žele redizajnirati Hrvatsku, najprije trebaju redizajnirati vlastitu stranku.

“Želim vratiti HSLS starim korijenima”, kaže Hrebak i podsjeća da je HSLS bila prva stranka u Hrvatskoj koja je imala konkretne ideje i viziju o tome kakvu Hrvatsku želi.

Na pitanje kada su izbori u stranci Dario Hrebak izjavio je da su 16. studenoga ove godine: “Volio bih da bude protukandidata. Nitko se do sad još nije javio. Malo je čudno da je jedna liberalna stranka, a da nema više protukandidata. Volio bih da bude više kandidata pa neka članovi odluče”.

Na pitanje hoće li doći do suradnje s HNS-om, Hrebrak je izjavio kako su održali neke zajedničke sastanke i da je dao izjavu kako bi volio surađivati s Matijom Posavcem, no da treba vidjeti hoće li on uopće biti član HNS-a.

Hrebak smatra kako sada HSLS treba izaći na izbore samostalno. Naveo je kako u ovom trenutku HNS ima neke svoje unutarstranačke probleme i da nema vremena čekati da se stvari srede u HNS-u.

“Ja vidim HSLS kao stranku koja se mora sama dignuti. Mi imamo relativno čistu situaciju u tom pogledu. Mi imamo sabor 16. studenoga, dok ga HNS ima iduće godine. Ja mislim da je to prekasno. Pa nećemo se mi valjda spustiti da čekamo neku drugu stranku? Osobno smatram, kada je riječ o HNS-u i HSLS-u, da promjenom kreveta nećete izliječiti bolesnika. Ako mislite da hoćete, ako idete s lijevim ili desnim partnerom osnažiti stranku, to je onda totalna glupost.”

Na pitanje ne radi li to HSLS još od doba Ivice Račana, Dario Hrebak potvrdno je odgovorio i ustvrdio kako to i jest problem.

“Da možemo reći da je HDZ-ova Vlada najbolja do sada, ne možemo. S druge strane, kada pogledamo koja nam je alternativa, katastrofalna je. Ne možemo biti zadovoljni političkom situacijom. Ja bih volio da s tim jednim saborskim zastupnikom možemo više napraviti… no ono s čim sam zadovoljan – najveće porezno rasterećenje napravljeno je za vrijeme ove Vlade.”

Na pitanje na koliko je to HSLS utjecao, gradonačelnik Bjelovara odgovorio je: “Vrlo malo, ali zadovoljni smo tom jednom rukom. Na kraju krajeva, došli smo u Sabor na listi HDZ-a. Ja se toga ne sramim”.

Kandidat za predsjednika HSLS-a tvrdi kako svatko ima svoje dvije odgovornosti te podržava da se ostane u ovoj Vladi jer je to manja greška nego da ju se ide rušiti jednim glasom.

Na pitanje zašto nisu izašli zajedno s HNS-om na izbore za Europski parlament, Hrebak je kazao kako nisu izašli iz drugih razloga i kako hrvatska javnost to ne zna.

“Postojala je mogućnost da nam se pridruži netko treći – SDSS. Mi na to nismo pristali. Na to nije pristao ni Matija Posavec. On je to meni jasno rekao. Bila je čak i opcija da Matija i ja idemo na tu listu, da Matija bude prvi, a ja drugi. Smatram da ne možete graditi novu priču sa starim ljudima. Dva mlada čovjeka, uspješan župan i uspješan gradonačelnik… mislim da bi to bila dobra priča.”

Pozdrav “ZDS” treba sankcionirati

Na pitanje treba li sankcionirati pozdrav “Za dom spremni”, Hrebak je odgovorio: “Naravno da treba”.

“Izvor svih ovih problema u Hrvatskoj kreće od frustracije u društvu. Mi još nemamo pomirbenu notu da raščistimo našu prošlost”.

Ispričao je kako je veliki pljesak na Sinjskoj alci dobio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i rekao da se ne može složiti s određenim izjavama: “Ja se ne mogu složiti da takve izjave ulaze u politički eter. Znam da je teška situacija u Vukovaru, znam da je tu dvojezičnost, ali zakoni su vrlo jasni. Ići protiv zakona je čisti populizam i građenje vlastite karijere. Ne može se opravdavati ‘ZDS’ kao stari hrvatski pozdrav kao ni zastava s prvim bijelim poljem.”

“Ja se slažem da su dečki ginuli pod određenim znakovljem i to treba poštovati, no u današnje vrijeme treba odati počast protokolarno.”

Hrebak je kazao kako je zadovoljan što je došlo do rekonstrukcije Vlade, ali je nezadovoljan što do rekonstrukcije nije došlo prije. Navodi kako prema informacijama koje on ima premijer Plenković je to planirao napraviti, no HNS ga je preduhitrio zbog nekog svojeg PR-a. “Shvatio je da je to morao napraviti. Ne može imati niti milimetar tolerancije prema tome. Ne kažem da je možda kažnjivo, ali moralno je upitno. Mislim da institucije rade svoj posao u miru i tišini. S druge strane, anketa pokazuje da premijeru popularnost raste jer je reagirao. Uvjeren sam, da smo došli u Sabor, da ni HSLS ne bi dao podršku ministrima”, rekao je Hrebak Večernjem listu.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Željko Pervan ostao ‘smrznut’ kad je vidio račun! Svi ostali zatečeni!
>>> VOJNIK ODGOVORIO PUPOVCU: Milorade, gledao sam te na TV-u! Nisi ti budala, za budale zakoni važe
>>> KOSOVO BLOKIRANO ZA SRBE: Na Kosovo se od jučer više ne može sa putovnicom Srbije
>>> Vakula prognozira što nam slijedi nakon skorog pogoršanja vremena, spominje se i toplinski val
Komentari

Komentari