Nedjelja, 12 srpnja, 2020

(VIDEO) “Njemačka, bogata siromaštvom”: Nijemci će uskoro raditi do 70. godine, u protivnom umirovljenicima prijeti siromaštvo

O Petri Kallenbach koja je odselila u Bugarsku jer nije mogla od mirovine od 700 eura, uz stanarinu od 500, preživjeti u Njemačkoj govori dokumentarni film “Bugarski san” bosanskohercegovačkog redatelja i producenta Srđana Šarenca. Petra međutim nije usamljeni slučaj, ona je primjer siromaštva u starijoj životnoj dobi u Njemačkoj.

Za 20 godina će svaki peti umirovljenik u Njemačkoj biti pogođen siromaštvom – i ako gospodarstvo bude ovako raslo. To tvrdi studija objavljena nedavno, usred svađe koalicijskih partnera o budućem modelu mirovinskog osiguranja.

Za dva desetljeća će 21,6 posto umirovljenika u Njemačkoj biti siromašno i to pod uvjetom da gospodarski rast ostane približan onom u proteklom desetljeću, tvrde u novoj studiji stručnjaci Njemačkog instituta za istraživanje gospodarstva (DIW). Trenutno je 16,8 posto umirovljenika siromašno.

Kao siromašna u starosti važi osoba koja od mirovine – iz državnog ili privatnog osiguranja, svejedno – ne može pokriti troškove života. Drugdje se siromaštvo definira kao manje od 40 ili 50 posto medijane svih primanja u zemlji. Mediji u Njemačkoj uglavnom govore o 900 eura mjesečno ili manje.

Procjena istraživača DIW-a je, kako ocjenjuje Spiegel, vrlo optimistična jer pretpostavlja jak gospodarski rast do 2039. godine. „Ako se konjunktura bude lošije razvijala, broj siromašnih starijih sugrađana bio bi još veći: slaba ekonomija vodi većem broju nezaposlenih koji onda mogu manje izdvajati za starost“, piše Spiegel na svom portalu.

DIW u studiji locira nekoliko skupina koje su posebno ugrožene – prije svega oni koji su radni vijek proveli bez ili sa slabijom stručnom spremom, kao i samci – posebno žene. Trenutno ovdje istok Njemačke stoji bolje zbog više zaposlenosti žena tijekom komunizma u DDR-u, ali će se ta krivulja dugoročno mijenjati.

Studija je došla u osjetljivom političkom trenutku su dok socijaldemokrati u koalicijskoj vladi s kršćanskim demokratima pokušavavali progurati koncept „osnovne mirovine“ koju treba jamčiti svima.Kršćanski demokrati su inzistirali da tome prethode opsežne provjere treba li nekome to dodatno osiguranje, dok socijaldemokrati žele da dodatnu mirovinu dobiva svatko tko je radio najmanje 35 godina. Na kraju je postignut kompromis – uzet će s u obzir primanja, a ne imovina.

DIW vidi problem u oba modela – prvi bi smanjio siromaštvo za samo 0,4 posto, a drugi bi više pomogao onima kojima ta vrsta pomoći uopće ne treba jer im je mirovina dovoljna za život. DIW predlaže da se uvede jednostavna provjera koja bi osigurala da samo zaista ugroženi dobivaju ovakvu pomoć.

U Njemačkoj će, izračunali su stručnjaci, radni vijek morati biti produžen na 69,4 godine starosti, što je i prihvaćeno, kako bi se izbjegao slom mirovinskog sustava. Dakle, Nijemci neće više moći raditi samo do 67. godina, već će se taj rok produžavati.

Komentari

Komentari