Petak, 3 travnja, 2020

(VIDEO) NEĆETE VJEROVATI ŠTO VIDITE: Ministrica vanjskih poslova na tečnom srpskom govori o projektima vlade Srbije

Ono o čemu smo ranije pisali a što široj javnosti ipak nije poznato sada se ponovno potvrđuje i proširuje. Ministrica vanjskih poslova u vladi Andreja Plenkovića Marija Pejčinović Burić bivša državna tajnica, bivšeg ministra iz tog resora Davora Ive Stiera, na tečnom srpskom jeziku, govori o projektima vlade Srbije.

Bivša savjetnica srpskoga premijera Dačića ili ‘maloga Slobe Marija Pejčinović Burić, od 2013. radila je u kao savjetnica za europske politike, točnije vodila je PLAC projekt. Policy and Legal Advice Centre (PLAC) je projekt koji pomaže Srbiji u pripremama za pristupanje Europskoj uniji. 

Možda to ne bi bilo ništa čudno da se Marija Pejčinović Burić  nije dolaskom Vlade Andreja Plenkovića, našla na poziciji državne tajnice, te na kraju čak postala ministrica vanjskih poslova a do današnjeg dana na stranicama PLAC projekta je upisana kao voditeljica tima.

Dakle jasno je, Hrvatska državna tajnica aktivno je radila na olakšavanju pristupanja Srbije Europskoj uniji i to u vremenu kada je isti resor u kojem je radila rješavao razna teška pitanja u pregovorima sa Srbijom. Od pitanja nestalih osoba, vraćanja kulturnog blaga pa i do spornog zakona o univerzalnoj jurisdikciji. Cijelo to vrijeme Hrvatska je imala  osobu koja je godinama prije radila za vladu Republike Hrvatsku ali istovremeno i za interese Srbije.

U takvoj situaciji, uvijek je postojao mogući sigurnosnosni rizik po interese RH, kao primjerice,  mogućnost da srbijanske tajne službe dođu u posjed državnih/diplomatskih dokumenata, pa tako Srbija bude unaprijed upoznata sa namjerama Hrvatske diplomacije.

Na primjeru, postupanja Slovenije u arbitražnom procesu vidljivo je kojim se sve metodama države služe, kako bi osigurale vlastite interese.

Ali ono što možda još više iznenađuje da je sadašnja ministrica vanjskih poslova na tečnom srpskom za jednu televiziju Srbije govorila o projektima vlade Srbije. Pa se tako ponavlja:

”od jula tačnije”
”on se definisao kao projekat”
”kada će tačno to sve da krene”

Građanska Akcija


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> U Srbiji uhićen Armin Alibašić (21) – optužen je za planirnje atentata na ruskog predsjednika Vladimira Putina
>>> Udruga 1. A Satnije 113. šibenske brigade zgrožena neprimjerenim istupom Franka Vidovića
>>> IZETBEGOVIĆ PRIJETI: Ne bude li državni tužitelj Bošnjak, povlačit ćemo poteze koje do sada nismo
>>> Vukovarske udruge: ‘Srđan Milaković mora odstupiti ili biti smijenjen s mjesta zamjenika gradonačelnika Vukovara’
Komentari

Komentari